Vår son har gjort sig skyldig till olovlig körning genom att köra en trimmad EPA. Min fråga är vad som gäller ifall han han hinner ta sitt B-körkort innan domslut. Tar de hans B-körkort av honom då trots att domen gäller AM-körkortet? Om de tar B-körkortet så blir det inom prövotiden, måste han då köra upp och skriva provet på nytt för att få tillbaka kortet? Tacksam för svar på dessa frågor!
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.
Krav för att få körkort utfärdat
Frågor om körkort regleras i körkortslagen. För att man ska få ta körkort krävs det bl.a. att man beviljats körkortstillstånd (körkortslagen 3 kap 1 §).
Körkortstillstånd får meddelas endast för den som med hänsyn till sina personliga och medicinska förhållanden kan anses lämplig som förare av ett körkortspliktigt fordon. Lämplighet med hänsyn till de personliga förhållandena förutsätter att sökanden inte är opålitlig i nykterhetshänseende och i övrigt kan antas komma att respektera trafikreglerna och visa hänsyn, omdöme och ansvar i trafiken (körkortslagen 3 kap 2 §). Har man tidigare brutit mot trafikregler finns det alltså en risk för att man inte beviljas körkortstillstånd, men mest troligen är det endast allvarligare trafiköverträdelser som avses.
Om det vid prövning av ansökan om körkortstillstånd finns hinder mot att meddela körkortstillstånd på grund av sökandens personliga förhållanden, ska en tid bestämmas före vars utgång körkort inte får utfärdas. Spärrtiden ska vara lägst en månad och högst tre år (körkortslagen 3 kap 9 §).
Avslutning
Din son måste beviljas körkortstillstånd för att få ta körkort. Mest troligen kommer han att beviljas detta eftersom det endast rör sig om ett mindre allvarligt trafikbrott och när han väl får detta bekräftat så kommer han inte (pga händelsen med EPA-traktorn) kunna bli av med sitt körkort.
Jag hoppas du känner att du fick klarhet i vad som gäller. Har du några fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.