Jag sökte en tjänst där dem sökte ”en sjuksköterska till hemsjukvården”. Under intervjun sa hon att arbetstiderna var 07:30-16:00. På anställningsavtalet står det att jag är anställd som sjuksköterska på ”företaget”. Står inget om arbetstider. Min chef vill nu flytta mig från hemsjukvården till arbete inne på vårdcentralen då en kollega kommer tillbaka från mammaledighet och hon tycker vi blir för många där då. Detta innebär andra arbetstider vilket jag sagt nej till. Hon säger att hon som arbetsgivare har rätt att ändra mina tider. Vad gäller här? Jag vill inte byta tjänsten dem sökte som sjuksköterska i hemsjukvården till mottagning på vårdcentralen och jag vill inte heller ändra dem arbetstider hon sa jag skulle få när jag sökte tjänsten. Har jobbat ca 8 månader nu och tjänsten är en tillsvidareanställning med sex månaders prövotid. Tacksam för svar
Hej! Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen. I mitt svar går jag översiktligt igenom arbetsledning och omplacering. Jag avslutar med en rekommendation för din specifika situation.
Arbetsledningsrätt
Inom svensk arbetsrätt har arbetsgivare så kallad arbetsledningsrätt. Generellt innebär arbetsledningsrätten frihet att bestämma hur arbetet ska organiseras. Alltså bestämma vem som ska göra vad och när saker och ting ska göras. Att ändra arbetstider är ett typiskt exempel på sådant som faller inom arbetsledningsrätten.
Arbetsledningsrätten är omfattande och arbetsgivaren är ganska fri att disponera över sin arbetskraft som denne anser passa. Arbetsgivaren måste självklart fortfarande hålla sig inom ramarna för tillämpliga lagar och kollektivavtal.
Omplacering
Av arbetsledningsrätten följer att arbetsgivaren även har möjlighet att omplacera arbetstagare. Man kan dock inte omplaceras hur som helst. Omplaceringen får inte leda till att den anställda i praktiken får ett helt nytt jobb. Riktmärket man brukar prata om är huruvida anställningen har ändrats i grunden. I sådant fall har den anställda i praktiken blivit skild från sin vanliga anställning - alltså uppsagd. Vid en uppsägning måste arbetsgivaren följa reglerna i Lagen om anställningsskydd (LAS) .
Rekommendation
Sammanfattningsvis har alltså arbetsgivaren ganska stor möjlighet att organisera arbetet som denne anser lämpligast. Förutsatt att din anställning inte ändras i grunden så kan omplaceringen vara okej. Det är dock svårt att ge dig ett definitivt svar utan att vara mer insatt i ditt specifika fall. Jag skulle rekommendera dig att ta kontakt med ditt fackförbund. Du är så klart även varmt välkommen att ställa fler frågor till oss på Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.