Vad händer om man blir uppsagd i samband med sjukskrivning under sin provanställning? Jag blev sjukskriven pga utmattningssyndrom väldigt tidigt på mitt nya jobb (så klart inte pga av dem, utan mer pga tidigare arbete), varpå de kontaktade mig efter ca 1-1.5 månad in i sjukskrivningen och meddelade att de blev tvungen att säga upp mig. Med tanke på hur ny jag var så skämdes man givetvis för att vara sjukskriven och ville ej vara en belastning så jag "förstod" dem. I efterhand så undrar jag dock hur rätt det egentligen var, men tänkte att man kan bli uppsagd för vad som under sin prövoperiod. Så jag undrar hur det egentligen ligger till? Enligt min fd arbetsgivare så var de dessutom snäll och gav mig 1 månadsuppsägningstid i stället för 2 veckor som de sa att de kunde ge som minimum under provanställningen där de följde LAS. Är det så att man under provanställning endast har 2 veckors uppsägningstid?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga.
Inledningsvis kommer jag att redogöra för tillämpliga bestämmelser och avsluta med en sammanfattning utifrån din situation.
LAS och kollektivavtal
Frågor om anställning regleras av lagen om anställningsskydd (LAS). Som utgångspunkt gäller LAS då inget annat har avtalats eller då det inte finns andra bestämmelser i exempelvis kollektivavtal (2 § 3 st. LAS).
Provanställning
Enligt 6 § LAS kan arbetsgivaren och arbetstagaren ingå avtal om tidsbegränsad provanställning. Prövotiden får dock inte överskrida 6 månader. Om inte provanställningen sägs upp av arbetsgivaren eller arbetstagaren övergår den till en tillsvidareanställning (6 § 2 st. LAS).
Uppsägning av provanställning
Om ingenting annat har avtalats får en provanställning avslutas även före prövotidens utgång (6 § 3 st. LAS). Arbetsgivaren får avsluta anställningen utan att behöva motivera detta särskilt. Vid provanställning behöver det inte föreligga någon saklig grund för uppsägning likt det behöver vid andra anställningsformer. Däremot får uppsägningen inte strida mot bestämmelser i andra lagar, såsom diskrimineringslagen. Arbetsgivaren kan exempelvis besluta att avsluta provanställningen om hen tror att den anställde inte kommer att klara av eller passar för arbetsuppgifterna.
Rätten att avsluta provanställningen är ömsesidig. En arbetstagare har också rätt att avsluta anställningen innan prövotiden har gått ut, exempelvis då arbetstagaren inte trivs på arbetsplatsen, och behöver då inte motivera detta.
Uppsägningstid
En arbetsgivare som avser att ge en arbetstagare besked om att provanställningen ska avslutas innan provanställningen löpt ut ska meddela arbetstagaren detta minst två veckor i förtid (31 § 1 st. LAS). Om arbetstagaren tillhör en facklig organisation ska även organisationen meddelas. Arbetstagaren och eventuell organisation har rätt till överläggning med arbetsgivaren kring beskedet (31 § 2 st. LAS).
Ditt fall och rekommendation
En arbetsgivare kan avsluta provanställningen utan att särskilt motivera detta. Det stämmer också att en provanställning har två veckors uppsägningstid enligt LAS. Besked om provanställningens upphörande ska lämnas två veckor innan anställningen avslutas och du har rätt till överläggning med arbetsgivaren kring beskedet.
Vad som är viktigt att poängtera är att detta är regleringen enligt LAS, vilken kan frångås i kollektivavtal. Det är vanligt att kollektivavtal ställer upp andra regler vad gäller uppsägningstid vid provanställning, exempelvis att den ska vara en månad och inte den lagstadgade tidsfristen om två veckor. Om du är ansluten till en facklig organisation rekommenderar jag att du kontaktar dem så kan de hjälpa dig vidare utifrån ditt anställningsavtal och din situation.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga. Om du har fler funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.