Hej, jag undrar om ett rekryteringsbolag får ta betlat för ansökan till ett jobb eller intervju av mig som kandidat?
Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation. Jag kommer att besvara din fråga med hjälp av reglerna i avtalslagen.
Utgångspunkter för svensk avtalsrätt
I Sverige gäller avtalsfrihet, vilket betyder att både fysiska- och juridiska personer i princip är fria att ingå avtal och utforma dessa så att de passar dem. Avtal behöver inte ha någon särskild form eller innehåll för att vara giltiga. Avtal ingås genom "anbud och accept" (1 kap. 1 § avtalslagen). Det innebär att den ena parten föreslår avtalsvillkor, och om den andra parten godkänner dem har ett avtal upprättats. Både skriftliga och muntliga avtal är därför giltiga. Det kan dock vara svårare för parter att bevisa vad avtalet faktiskt omfattar om det är muntligt. För vissa avtalstyper finns specialregler som måste följas. Inom arbetsrätten finns en del sådana regler för bland annat hur anställningsavtal får utformas. Dessa hittar man främst i lag (1982:80) om anställningsskydd.
Avtal med ett rekryteringsbolag
Jag tolkar din fråga som att du är intresserad av att söka en tjänst men att ansökan, eller att gå på intervju för tjänsten, är förenat med en avgift. Jag har inte kunnat hitta någon speciallag som reglerar detta utan svar får istället hämtas från den allmänna avtalsrätten. Har du i samband med ansökan ingått ett avtal och förpliktat dig att betala en viss avgift kan det vara okej för rekryteringsföretaget att kräva in den. Det ska dock ha varit tydligt när och hur du ingått ett sådant avtal.
Avtalsvillkor kan jämkas eller hävas i domstol om de efter en domstolsprövning konstateras vara oskäliga. (36 § avtalslagen) Möjligheten att jämka oskäliga avtalsvillkor används sällan i praktiken och det saknas en fast definition för vad som är ett oskäligt villkor. Domstolen tar ledning från tidigare fall och gör en individuell prövning av det aktuella villkoret.
I vissa situationer där en privatperson handlar med ett företag kan konsumentköplagen eller konsumenttjänstlagen aktualiseras, vilka stärker privatpersonens ställning. Deras tillämpningsområde är dock ganska snävt och anställningssituationer omfattas inte.
Rekommendation:
Om du har funderingar om din arbetsrättsliga situation är min rekommendation att du vänder dig till ditt fackförbund för vidare rådgivning.
Jag hoppas att du fått svar på dina frågor. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.