Hej!
Jag avslutade min anställning hos min f.d. arbetsgivare 2018-11-30, i slutet av december fick jag en lön utbetald som jag insåg var felaktig då det var en full lön. Jag kontaktade omedelbart min f.d. chef samt HR och meddelade detta.
Nu har de skickat ett krav på återbetalning av felaktigt utbetald lön och det i sig är inget konstigt. Däremot vill de att jag betalar tillbaka bruttobeloppet och inte nettobeloppet. Det tycker jag känns orimligt.
Låt säga att jag tjänade 30 000 kr, det jag fick in på mitt konto var då ca. 20 000 kr efter skatt. Det rimliga tycker jag är att jag betalar tillbaka dessa 20 000 kr, men inte 30 000 kr. Om arbetsgivaren felaktigt betalat 10 000 kr till SKV så borde väl det vara mellan dem och SKV? Jag tycker inte att jag borde behöva betala 10 000 kr för deras misstag.
Tacksam för råd om hur jag kan gå vidare.
Hej,
Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Vid en misstagsbetalning gäller den princip som inom juridiken kallas principen om condictio indebiti. Den framgår inte av någon lag men har utvecklats genom praxis. Nedan kommer en redogörelse för din situation, med svar på din fråga.
Precis som du nämner så är huvudregeln vid felaktigt utbetald lön att betalningen ska återgå. Det finns vissa undantag från denna regel, som gäller om betalningsmottagaren har varit i god tro om att man haft rätt till de mottagna medlen, och om personen inrättat sig efter betalningen. Man är i god tro om man varken insåg eller borde ha insett att utbetalningen var felaktig. Eftersom du själv uppmärksammade detta, är det helt rätt att betalningen ska återgå.
Angående din fråga om huruvida det är brutto- eller nettobeloppet som ska betalas åter, kan man till en början konstatera att skatteavdrag för lön är preliminära och slutregleras i samband med självdeklarationen, det vill säga en gång per år. Utgångspunkten är att återbetalning av felaktig lön ska påverka det beskattningsår då den felaktiga utbetalningen gjordes. Om arbetsgivaren upptäcker den felaktiga utbetalningen samma år som den gjordes ska återkravet omfatta endast nettobeloppet och då ska det felaktiga skatteavdraget regleras i nästkommande arbetsgivardeklaration.
Du nämner att du fick lönen utbetald i slutet på december. Om det var så att beloppet utbetalades under 2018 och återkravet kommer nu 2019, beror det troligtvis på att din arbetsgivare drog skatt på beloppet under 2018 och alltså betalade in skatten för din räkning och därefter kommer kravet till dig först efter årsskiftet, det vill säga, efter att kontrolluppgift lämnats. Det kan förklara att du krävs på bruttobeloppet istället. Om du återbetalar brutto under 2019 ska din arbetsgivare skicka ett besked om återbetalningen i form av en rättad kontrolluppgift där bruttolönen sänks med det återbetalade beloppet, som du själv kan använda när du deklarerar. Då får du tillbaka den skatt som drogs i december via slutskattsedeln. Detta gäller även framåt, eftersom nya regler om arbetsgivardeklaration på individnivå började gälla fr.o.m. den 1 januari 2019. Då kan arbetsgivare inte längre korrigera skatteavdraget under löpande år. Skatten “återfås” istället vid den slutliga skatteberäkningen. Det blir alltså samma summa för dig i slutändan, men vid olika tillfällen.
Jag hoppas att jag tolkat din fråga rätt och att du fått de svar som du efterfrågade! Beroende på när du ska betala pengarna åter, rekommenderar jag dig ändå att du först pratar med din arbetsgivare och ber dem förklara situationen för dig, så att det jag antagit ovan är den situation som skett. Du bör också ta kontakt med Skatteverket för att säkerställa att det sker riktigt med din eventuella återbetalning. Det kan också vara bra att prata med ditt fackförbund. Om du vill tala med en jurist, kan du göra det genom att följa denna länk.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.