Hej, Jag gick på tjänstledighet december 2018 till formellt juni 2019 hos min arbetsgivare i Sverige. I Maj meddelade jag dem att jag inte kommer komma tillbaka som planerat och tackade för mig och att vi får se hur framtiden bestämmer förutsättningarna. Jag fick aldrig svar, och dem har troligtvis inte sagt upp mig. Jag har nämligen fått lön för juni, och såg nu en lönespec för juli jag ska få utbetalt. Men jag har inte jobbat alls för dem. Nu hade jag tänkt meddela dem, för det känns moraliskt fel att ta emot felaktig utbetalning av lön. Är det bara en moralisk lag som säger så, eller är jag juridiskt skyldig att meddela detta?
Hej! Tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen.
Uppsägningstid
Efter att en anställd har sagt upp sig börjar en uppsägningstid att löpa. Under uppsägningstiden har den anställde rätt till samma lön och andra anställningsförmåner, under förutsättning att den anställde när som helst ska kunna utföra arbete under uppsägningstiden (om inte den anställde blir arbetsbefriad), se 12 § lagen om anställningsskydd (LAS). Uppsägningstiden kan som minst pågå i en månad från uppsägningsdagen, men kan pågå ännu längre beroende på den totala anställningstiden eller om något annat står i anställningsavtalet, enligt 11 § LAS. Du har även rätt till en slutlön efter uppsägning. Slutlönen består av lön för arbetad tid fram tills anställningen upphör samt annan eventuell innestående lön och intjänad men ej utbetald semester. Det finns inga lagregler gällande slutlön, utan slutlönen regleras i anställningsavtalet.
I och med att du sa upp dig i maj månad, kan du således ha rätt till minst en månadslön beroende på hur länge du har varit anställd samt om något särskilt angående uppsägningstiden har angivits i ditt anställningsavtal. Du ska även få en slutlön efter att anställningen upphört.
Felaktig utbetald lön
Det finns ingen uttrycklig lagregel för att ta emot en felaktig utbetalning av lön. Däremot finns det en civilrättslig princip som lyder Conditio indebiti och som kort och gott innebär att den som betalar någon av misstag har rätt att få pengarna tillbaka. Endast om personen som tog emot pengarna var i god tro, behöver personen inte betala tillbaka pengarna till utbetalaren. Att vara i god tro betyder att vara omedveten och inte heller borde varit medveten om att betalningen är felaktigt utbetald. Arbetsdomstolen, en specialdomstol med uppgift att pröva arbetsrättsliga tvister, har uttalat sig om att vid en bedömning av om personen varit i god tro ska hänsyn tas till beloppets storlek, om den felaktiga utbetalningen gjorts vid ett eller flera tillfällen samt hur utförliga lönespecifikationerna har varit.
Om du är medveten om att du inte ska ha betalt från din arbetsgivare för juni och juli månad, kan du därför inte anses vara i god tro gällande löneutbetalningen i och med att det sker fler än en gång med relativt stora belopp. Därmed kan du bli skyldig att betala tillbaka lönesumman enligt denna princip.
Sammanfattning och råd
Svaret på din fråga beror på hur ditt anställningsavtal ser ut samt om arbetsgivaren har uppfattat din uppsägning. Jag råder dig att i första hand se till ditt anställningsavtal samt kontakta din arbetsgivare om situationen.
Du är även varmt välkommen att kontakta någon av våra jurister på Familjens Jurist för vidare hjälp i ditt ärende. Klicka här för att komma till bokningen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.