Min sambo arbetar för en enskild firma i byggbranschen. Han anställdes på ett tremånaderskontrakt som inte har förnyats skriftligen men han har muntligen blivit lovad en förlängning. Han har fortsatt att arbeta utan kontrakt och får lön utbetald till sitt bankkonto varje månad men han får inga lönespecifikationer, trots flera påtryckningar. Han vet alltså inte vad han har för bruttoinkomst och hur mycket skatt han betalar. Vad händer om arbetsgivaren inte betalar in skatt och arbetsgivaravgifterna? Blir min sambo skyldig att betala den? Enligt Skatteverket har arbetsgivaren ännu inte betalat detta för min sambo men senast i januari nästa år ska det göras och kontrolluppgift skickas ut. Om inte det görs av arbetsgivaren, blir min sambo skyldig till svartarbete då?
Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!
Av förutsättningarna i din fråga har jag urskilt följande delfrågor
Gällande rätt
Den lag som gäller i detta fall är lagen om anställningsskydd, LAS.
Om arbetsgivaren har ett kollektivavtal kan det avtalet innebära att andra regler än de som finns i LAS gäller, men i din sambos fall har jag svårt att se att några andra regler än de i LAS skulle bli aktuella på anställningsförhållandet.
Ett anställningsavtal är giltigt även i muntlig form, så den muntliga utfästelse din sambo fått av sin arbetsgivare är giltigt som anställningsavtal (4 § LAS). Det kan dock vara svårt att bevisa vad de har kommit överens om utan ett skriftligt avtal. Arbetsgivaren är vidare skyldig att lämna viss skriftlig information som bekräftar innehållet i anställningsavtalet (6c § LAS).
Arbetsrättsligt finns det inget som reglerar rätten till lönespecifikation men jag råder din sambo att vända sig till Skatteverket, eftersom han vid upprepade tillfällen bett om sådana och har rätt till dem. Lönespecifikationer är viktiga eftersom det utgör ett bevis på att arbetsgivaren betalat skatt och att skattesatsen ifråga varit korrekt, och är således av intresse för Skatteverket.
1. Arbetsgivarens skyldighet
Din sambos arbetsgivare är skyldig att betala arbetsgivaravgifter enligt 2 kap. 1 § Socialavgiftslagen, och att dra av preliminär skatt från sina anställdas löner enligt 10 kap. 2 § skatteförfarandelagen. Vid underlåtelse att betala avgift och dra skatt kan arbetsgivaren dömas för skatteavdragsbrott eller vårdslös uppbördsredovisning enligt skattebrottslagen.
2. Arbetstagarens skyldighet
Din sambo kan inte tvingas betala arbetsgivaravgiften, men utan lönespecifikationer som kan styrka att inkomstskatt dragits kan han få en restskatt på det beloppet. Din sambo blir alltså skyldig att själv betala skatten i efterhand. En sådan efterbeskattning kan han drabbas av upp till fem år efter löneutbetalningen.
3. Svartarbete
Utöver efterbeskattningen tillkommer vid svartarbete en straffavgift på 40 procent av den obetalda skatten. Dessutom har skatteverket även en skyldighet att anmäla svartarbete som skattebrott. Att fällas för skattebrott pga svartarbete försätter dock avsiktligt skattefusk.
Sammanfattning
Inledningsvis råder jag din sambo att fortsätta påtryckningar om anställningsavtal och lönespecifikationer, då din sambo har rätt till dessa handlingar. Dessa underlättar möjligheten att bevisa anställningen som sådan och förhindrar efterbeskattning och polisanmälan för skattebrott.
Hur kan ni gå vidare?
Din sambo bör vända sig till Skatteverket och Kronofogden för att få veta om arbetsgivaren betalar skatt och om firman har skulder. Vidare kan din sambo meddela Skatteverket om sin arbetsgivares slarv, varpå myndigheten kan inleda utredning och revision tillsammans med polis och Ekobrottsmyndigheten.
Sammantaget kan det alltså bli dyrt för din sambo att jobba under rådande förhållanden och han riskerar vidare att bli polisanmäld.
Jag hoppas du fick svar på din fråga!
Om du känner dig osäker över återkopplingen är du varmt välkommen att lämna en kommentar nedan. Om du önskar ytterligare juridisk hjälp råder jag dig att kontakta våra verksamma jurister på Familjens jurist här.
Vänliga hälsningar
Jessica König
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.