Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Folkbokföring efter flytt utomlands

Är det tillåtet att vara folkbokförd på en adress i Sverige samtidigt som man sedan flera år tillbaka bor i ett annat land och arbetar där? Om inte och det kommer fram, vad händer då?

Rådgivarens svar

2022-07-30

Hej, tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Din fråga handlar om folkbokföring. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i folkbokföringslagen (FOL), förklara vad som gäller i din situation och avsluta med en rekommendation.

Anmäla flytt utomlands

Den som avser att flytta utomlands ska anmäla detta till Skatteverket. Anmälan ska göras senast en vecka före utresan och anmälan ska innehålla uppgifter om avresedagen (27 § FOL). Enligt Skatteverket ska anmälan ske när en person har för avsikt att bo utomlands i minst ett år. Skatteverket ska efter en sådan anmälan eller på eget initiativ avregistrera personen från folkbokföringen om personen antas vistas utanför Sverige i minst ett år. Om personen har dubbel bosättning, exempelvis om denne har sin dygnsvila både i Sverige och utomlands minst en gång i veckan, ska personen avregistreras om det med hänsyn till samtliga omständigheter anses att personen har sin egentliga hemvist utanför Sverige (20 § FOL).

Det är möjligt för Skatteverket att på eget initiativ starta en utredning om en persons bosättning. Det sker vanligtvis efter information inkommit från en annan myndighet. Skatteverket kan efter en sådan utredning besluta att avregistrera personen som utflyttad. Det går att läsa mer om reglerna kring folkbokföring vid flytt utomlands på Skatteverkets hemsida.

Folkbokföringsbrott

Om en person inte fullgör sin anmälningsskyldighet enligt 25-27 §§ FOL kan ansvar för folkbokföringsbrott aktualiseras. Detsamma gäller om en person lämnat oriktiga uppgifter som ligger till grund för ett beslut om folkbokföring (42 § FOL). Enligt Skatteverket krävs det att personen handlat med uppsåt, det räcker således inte att personen varit oaktsam. Det krävs vidare att personens handlande ska ha inneburit fara i bevishänseende. Med detta menas att det måste funnits en konkret fara för att handlandet eller underlåtenheten medför att inkorrekta uppgifter registreras i folkbokföringen.

Straffskalan för folkbokföringsbrott är böter eller fängelse i högst sex månader. Om brottet anses grovt kan det leda till fängelse i högst två år (42 § FOL). Det går att läsa mer om folkbokföringsbrott på Skatteverkets hemsida.

Din situation

Den som avser att flytta utomlands ska anmäla detta till Skatteverket, anmälan ska göras senast en vecka före utresan. Enligt Skatteverket ska en sådan anmälan göras om personen avser att bo utomlands i minst ett år. Om personen faktiskt avregistreras från folkbokföringen eller ej beror på omständigheterna i det enskilda fallet. Har personen dubbel bosättning avgör Skatteverket vart den egentliga hemvisten är.

Om en person inte anmäler en flytt utomlands enligt ovan eller lämnar oriktiga uppgifter som sedan grundar folkbokföringen kan det utgöra ett folkbokföringsbrott. Det måste dock förelegat uppsåt och fara i bevishänseende.

Sammanfattning och rekommendation

Din fråga var om det är tillåtet att vara folkbokförd i Sverige om man flyttat utomlands och vad som händer om man är felaktigt är folkbokförd. Sammantaget ska en flytt utomlands anmälas till Skatteverket som sedan får besluta om personen ska avregistreras från folkbokföringen eller ej. Att underlåta att anmäla en flytt utomlands kan utgöra ett folkbokföringsbrott beroende på omständigheterna i det enskilda fallet.

Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga rekommenderar jag att du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.