Har en ba anställning på kommun. Fick för låg lön när jag började för tio år sedan. Har kontakt med HR och facket nu. Min fråga är hur många år tillbaka man kan få retroaktivt?
Hej,
Stort tack för att du har vänt dig till Fråga Juristen med din fråga!
Här nedan kommer en redogörelse för de bestämmelser som aktualiseras vid besvarandet av din fråga som gäller retroaktiv lön. Bestämmelserna återfinns i preskriptionslagen, semesterlagen och lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL).
Preskription för lönefordringar
Inom arbetsrätten gäller generellt en preskriptionstid på 10 år för lönefordringar. Undantag görs dock för semesterlön och semesterersättning som omfattas av 2 års preskription. Att en lönefordran preskriberas innebär att den som har rätt till betalning, i detta fall du som arbetstagare, förlorar sin rätt att få betalt. För löneanspråk som grundar sig på kollektivavtal eller bestämmelser i lagen om medbestämmande i arbetslivet gäller särskilda regler.
Nästa fråga är då om din lön är kollektivavtalsgrundad, och därmed är kopplad till reglerna i MBL. I så fall bör du, vilket av din fråga framgår att du redan har gjort, ta kontakt med facket så att de kan påkalla förhandling senast fyra månader efter att det kommit till din kännedom och senast inom två år ifrån det att omständigheten har inträffat. Detta betyder att arbetsgivarens ansvar bara går två år bakåt i tiden vad gäller den kollektivavtalsgrundande delen.
Sammanfattning
Står inget annat i kollektivavtalet eller i ditt personliga anställningsavtal, vilket jag inte känner till, så är 10 års preskription huvudregeln. Men det är möjligt att andra regler gäller i ditt fall. Jag rekommenderar att du hör med facket vad som gäller i just ditt fall.
Hoppas att du har fått svar på din fråga! Om det återstår frågor är du är varmt välkommen att höra av dig igen.
Med vänlig hälsning,
Cebrina Carlsson
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.