Hej!
Jag är läkare och jobbar 100%.
Jag har sagt upp mig pga min arbetsgivare är oseriös.
Tyvärr så är jag pappaledig samtidigt (juli och aug och sept)
Enligt kollektivavral borde jag få föräldrarlön. Jag har jobbat mer än ett år och min lön överstiger en "taklön". Jag har 66.000 i lön.
Jag fick ingen föräldrarlön nu sedan jag har varit pappaledig.
Jag har protesterat och fick besked att min arbetsgivsre har ett annat avtal och kan neka mig föräldrartillägh eftersom jag inte jobbar kvar efter min ledighet. Det står inget om flrälrdralön i detta avtal.
Således 2 avtal som säger olika saker.
Jag är säker att min arbetsgivare vill lura mig på pengar och kopplat facket. Det pågår en "dialog" säger de, men ingen ger mig besked.
Jag nämnde paragrafen 16 av föräldrarledighetslagen men enligt sjukhuset "detta gäller inte för läkare"!
Nu försöker jag ta reda på vad som gäller. Men jag fick ingen lön och anser att arbetsgivaren har bruttit mot lagen.
Är det möjligt att föräldrarledighetslagen gäller för vissa yrkegrupper bara?
Hej och stort tack för din fråga! Jag ska försöka bena ut dina frågor i en redogörelse nedan och ge dig lite klarhet angående din situation.
Föräldraledighetslagen
1 § I föräldraledighetslagen anger lagens tillämpningsområde. Där kan vi utläsa att lagen gäller för arbetstagare och att en arbetstagare har rätt att vara ledig från sin anställning enligt den lagen. Att föräldraledighetslagen inte skulle gälla för läkare är alltså inte sant. Lagen gäller för alla yrkesgrupper och alla arbetstagare, oavsett anställningsform. Under förutsättning att man har anmält till sin arbetsgivare minst två månader innan ledigheten har man rätt att utnyttja sin föräldraledighet, se 13 § föräldraledighetslagen. Precis som du skriver har föräldraledighetslagen i 16 § även ett förbud mot missgynnande behandling av arbetstagare av skäl som har samband med föräldraledigheten.
Föräldralön
Om man är anställd hos en arbetsgivare som har kollektivavtal har man rätt till föräldralön. Föräldralön är en extralön som betalas av arbetsgivaren utöver den ersättning som försäkringskassan betalar i form av föräldrapenning. Hur mycket man får i föräldralön beror på vilket kollektivavtal som gäller på arbetsplatsen samt hur länge man har varit anställd.
Sammanfattning och råd
Det verkar som att du har bra koll själv på dina rättigheter och mitt råd är att stå på dig. Fortsätt ha kontakt och en dialog med facket och ta hjälp av dem. Enligt lag har du rätt att vara föräldraledig, oavsett vilket yrke du har. Du har även rätt till den lagstadgade föräldrapenningen. Om din arbetsgivare har kollektivavtal så har du även rätt till föräldralön enligt vad som föreskrivs där. Då jag inte vet vilket kollektivavtal din arbetsgivare har kan jag dock tyvärr inte svara på exakt hur mycket du har rätt till, men ditt fackförbund kommer kunna svara på detta åt dig.
Jag hoppas att du har fått lite klarhet kring dina rättigheter! Om du har fler frågor är det bara att återkomma. Om du känner att du vill ha en jurist som hjälper dig i ditt ärende kan jag alltid varmt rekommendera att boka en tid med någon av våra duktiga jurister, det kan du göra här.
Vänligen,
Emma Andersson
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.