Jag är anställd under allmän visstid. och har varit detta i mer än 12 månader. Mitt senaste kontrakt löpte ut nu den 2:e Januari. Men chefen fortsätter att schemalägga mig och inbeodra mig på arbetspass. Den allmän visstid jag är anställd på löper 6 månader i taget.
15 § En arbetstagare som är anställd för begränsad tid enligt 5 § och som inte kommer att få fortsatt anställning när anställningen upphör, skall få besked av arbetsgivaren om detta minst en månad före anställningstidens utgång. En förutsättning för rätt till sådant besked är dock att arbetstagaren, när anställningen upphör, har varit anställd hos arbetsgivaren mer än tolv månader under de senaste tre åren. Är anställningstiden så kort att besked inte kan lämnas en månad i förväg, skall beskedet i stället lämnas när anställningen börjar.
Nu är det ju så att arbetsgivaren inte givit mig något besked 1 månad innan avtalets avslut vad som kommer att gälla efter 2:e Januari. Idag fick jag besked om att hon hade tänkt att gå ner från att ha 6 månaders allmän visstid till 1 månad i taget. Finns det reglering i hur korta perioder allmän visstid får skrivas? Skulle verksamhetschefen meddelat mig 1 månad innan 2:e Januari om dessa ändringar enligt LAS ovan? Har fortsatt att arbeta efter avtalet löpt ut. VI har inte kommit överens varken muntligt eller skriftligt om vad som skall gälla i fortsättningen.
Tack på Förhand
Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Inledningsvis vill jag påpeka att det är tråkigt att höra att din chef varit otydlig gentemot dig gällande din anställning. Jag kommer nedan att redogöra för vad som gäller i ditt fall, utifrån reglerna i lagen om anställningsskydd(LAS).
Jag har identifierat att du vill ha svar på dessa tre frågor:
Innan jag besvarar frågorna vill jag dock uppmärksamma dig på att kolla upp ifall din anställning täcks av kollektivavtal och om det i kollektivavtalet finns särskilda bestämmelser kring allmän visstid på din arbetsplats. Då ska de reglerna följas. Vad som följer nedan är en bedömning utifrån att kollektivavtal inte är tecknat på din arbetsplats.
Hur kort tid kan man vara anställd på visstid?
De tidsbegränsade anställningsformerna framgår av 5 § LAS. Däri stadgas att en form av tidsbegränsad anställning är just allmän visstid. En allmän visstidstjänst har inga begränsningar i hur kort tid man kan vara anställd på viss tid. Att din chef vill förlänga din anställning med en (1) månad i taget är inte förbjudet, det föreligger inga hinder för en chef att göra på det sättet. Däremot framgår av 5 § LAS att en visstidsanställning ska övergå till en heltidsanställning när arbetstagaren sammanlagt arbetet på arbetsplatsen i två år. Jag uppfattar det inte som att du har arbetat i mer än två år, så detta blir inte aktuellt i ditt fall.
Skulle arbetsgivaren meddelat dig en månad innan anställningsavtalet avlutades om de ändrade villkoren?
15 § LAS, som du själv nämner, blir aktuell när en arbetsgivare inte längre vill förlänga en visstidsanställning. Paragrafen är bara aktuell i det fall den anställde arbetat i mer än 12 månader, detta förstår jag det som att du uppfyller. Arbetsgivaren ska då i enlighet med 15 § LAS meddelat dig en månad innan, dvs. 2/12 att din anställning inte kommer att förlängas. Däremot, om arbetsgivaren vill förlänga din anställning behöver denne inte underrätta dig om någonting. Så när tiden passerat efter 2/12 ska du förstå det som att din chef vill ha kvar dig med förlängning om en månad i taget.
Vad gäller mellan dig och din arbetsgivare idag?
Som jag beskrivit ovan är du fortfarande anställd och din chef har inte brutit mot någon regel i LAS. Nu kommer du att få förlängt med en månad i taget, vilket även det är tillåtet (Obs! Notera vad jag skrev ovan om kollektivavtal). Du har all rätt att säga upp dig och då har du en månadsuppsägningstid.
Det finns inga krav på att ett avtal ska skrivas för att ett anställningsförhållande ska uppstå. Då du fortsatt arbeta har ni ingått ett anställningsavtal och du kan utgå ifrån att villkoren som gällde i förra avtalet fortsättningsvis gäller. Din arbetsgivare behöver innan 2 februari skriftligen lämna uppgifter till dig om de huvudsakliga villkoren i ditt anställningsförhållande, detta framgår av 6 c § LAS. Din arbetsgivare ska alltså skriftligen lämna uppgifter om bl.a. vad som framöver gäller för förlängning och uppsägning.
Sammanfattning
Din fråga ska besvaras enligt nedan om det inte finns ett kollektivavtal på din arbetsplats med andra regler för visstidsanställning:
Jag hoppas du känner att du fått svar på din fråga. Ställ gärna en ny fråga om något känns oklart eller om du har några andra funderingar.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.