Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Före detta chef snackar skit - förtal?

Hej,
Jag har en arbetsrelaterad fråga. Jag är anställd på ett vårdföretag (företag A), föräldraledig för närvarande.
År 2009 arbetade jag i ett annat vård företag (företag B) och sa upp mig från min tjänst för chefen, min närmaste chef, och jag inte var överens i alla frågor. Därefter har hag arbetat på mitt nuvarande jobb.
Igår fick jag via samtal från min nuvarande chef veta att min gamla chef från företag B har börjat jobba inom företag A och har berättat för min nuvarande chef att jag har fått sparken från företag B år 2009 på grund av att jag misskötte mitt arbete och hon har även baktalat mig gällande andra saker.
Min fråga är då om hon som arbetade i chefs position i ett annat företag 2009 har rätt att baktala mig och lögnaktiga uppgifter om mig till min nuvarande chef?
Jag tänker att som arbetstagare har man lojalitetsplikt och tystnadsplikt, har man inte det som chef? Dessutom sprida felaktiga uppgifter om en anställd från ett företag till annat?
Finns det några regler kring det?
Tacksam för svar!
Med vänlig hälsning,
Anita 

Rådgivarens svar

2018-01-29

Hej och tack för att du valt att vända dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.

Tillämplig lagstiftning

Det finns mig veterligen ingen arbetsrättslig lagstiftning som är tillämplig i din situation. Vad som däremot skulle kunna bli aktuellt är brottet förtal som återfinns i brottbalken (BrB) 5:1.

Rekvisit för förtal

Första stycket i 5:1 BrB lyder: ”Den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter.”

I ditt fall har din förre chef ljugit till din nuvarande chef om att du fått sparken för att du ska ha misskött ditt arbete samt även baktalat dig kring andra saker som du inte går in på ytterligare.  Även om personen kanske inte utpekat dig som brottslig eller klandervärd i ditt levnadssätt så bör man kunna säga att uppgifterna hen lämnat varit menade att utsätta dig för missaktning.

Andra stycket i 5:1 BrB tar dock upp tillfällen då den som spridit uppgifter som är ägnade att utsätta annan för missaktning kan gå fri från ansvar: ”Var han skyldig att uttala sig eller var det eljest med hänsyn till omständigheterna försvarligt att lämna uppgift i saken, och visar han att uppgiften var sann eller att han hade skälig grund för den, skall ej dömas till ansvar.”

Som du beskriver det så ligger det ingen sanning i uppgifterna som din förre chef lämnat och hen bör därför inte vara ansvarsfri på den grunden och det verkar heller inte föreligga någon skälig grund för att lämna dessa uppgifter.

Möjligheter att väcka åtal

Förtal är ett så kallat målsägandebrott vilket innebär att du som brottsoffer själv kan väcka enskilt åtal mot personen som förtalat dig. Allmän åklagare kan också väcka åtal om du polisanmäler brottet och han eller hon anser att det finns tillräckligt stor sannolikhet för en fällande dom, men vid förtalsbrott är det ganska ovanligt att allmän åklagare väcker åtal.

Vad gäller enskilt åtal kan det bli en dyr historia i slutänden för dig om den åtalade frias. Även om det skulle vara så att det din förre chef sagt till din nuvarande chef uppfyller rekvisiten för förtal kan det vara så att det blir svårt att få en fällande dom i domstol om du inte har tillräckligt bra bevis. Därför rekommenderar jag, om du nu vill driva ett enskilt åtal, att du först tar kontakt med en brottmålsadvokat som kan bedöma chansen till framgång för en förtalstalan.

Vänligen,

Henrik

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.