Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Försäkringskassans sekretess

Får försäkringskassan.lämna ut försäkringskassans medicinska rådgivares journal till arbetsgivaren efter avslutad sjukskrivning?

Rådgivarens svar

2019-05-21

Hej, Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! 

Försäkringskassans sekretess 
För de anställda på Försäkringskassan finns det en regel i 28 kap. 1 § OSL om sekretessen i försäkringsärenden. I framför allt OSL finns det även regler som tillåter anställda att under vissa förutsättningar lämna ut uppgifter till exempel till andra myndigheter. Det finns undantag när sekretessen inte gäller, till exempel för den som är part i ett ärende.

Vilka uppgifter sekretessen skyddar 
Sekretessen skyddar uppgifter om någons hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden. Uttrycket personliga förhållanden omfattar alla uppgifter om en person, som till exempel civilstånd, adress, arbetsförmåga och medicinsk diagnos. Även ekonomiska förhållanden som exempelvis sjukpenninggrundande inkomst och sjukpenning faller under begreppet personliga förhållanden.

Vid utlämnande av uppgifter
När någon begär att ta del av en handling eller en uppgift i ett socialförsäkringsärende måste Försäkringskassan göra en s.k. menprövning. Det innebär att man först bedömer vad det är för typ av uppgift, och sedan om det kan antas att den berörda personen eller hens närstående tar skada av att uppgiften lämnas ut. Utgångspunkten för den bedömningen är den berörda personens egen upplevelse hypotetiskt sett. Kan man inte anta att personen skulle ta skada av utlämnandet är uppgifterna offentliga och ska lämnas ut till den som frågar efter dem.

Vad gäller undantag för uppgifter som får lämnas till arbetsgivare finns ett exempel där Försäkringskassan till en arbetsgivare kan lämna ut vissa uppgifter om en arbetstagare när det gäller sjuklön (11 § lagen [1991:1047] om sjuklön). Försäkringskassan får även lämna ut uppgifter om ersättning till en arbetsgivare, om uppgifterna behövs för samordning med ersättning därifrån (110 kap. 39 § 1 SFB). 

Jag hoppas jag har besvarat din fråga! Om det återstår frågor är du är varmt välkommen att höra av dig igen. Vill du ha vidare vägledning i ditt ärende med hjälp av en jurist kan du ta kontakt med en av våra familjejurister som du kan nå här.

Vänliga hälsningar,

Susann

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.