Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Försäljning eller klyvning av samägd jordbruksfastighet

Jag och min moster äger en jordbruksfastighet utan bostadshus men med ladugård och verkstad.Nu vill min mosters son att gården ska säljas.Vad jag förstår måste jag gå med på en försäljning.Nu vill jag stycka av och köpa loss verkstaden och eventuellt ladugården men det går inte motparten med på.Kan de bestämma alla riktlinjer för en försäljning eller har jag ingen talan alls.Jag har ett hus avstyckat från jordbruksfastigheten och även min moster.Jag är i behov av verkstaden med alla inventarier den är påkostad.Det tråkiga är vid en försäljning är att gården har gått i arv från slutet av 1800-talet.

Rådgivarens svar

2017-09-10

Hej, och tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.

Lagval:

Samäganderättslagen (SamägarL) reglerar situationer där två personer eller fler äger en egendom gemensamt. Lagen är dispositiv vilket innebär att den kan avtalas bort av delägarna. Om delägarna däremot inte har avtalat om en viss situation kommer lagens bestämmelser att gälla. För fast egendom som är taxerad som jordbruksenhet och som ägs av minst tre personer gäller däremot inte 2-6 §§ i SamL utan istället lag om förvaltning av vissa samägda jordbruksfastigheter.

I ert fall är det fråga om en jordbruksfastighet. Fastigheten ägs dock endast av dig och din moster (två ägare) varför SamL i dess helhet ska tillämpas såvida ni inte har avtalat om något annat, vilket jag utgår från att ni inte har gjort.

Samägd egendom:

Huvudregeln är att en åtgärd som rör den gemensamma egendomen endast får vidtas med samtliga delägares samtycke enligt 2 § SamägarL. Undantag till detta är 6 § SamägarL. Där stadgas nämligen att varje delägare har rätt att vända sig till tingsrätten för att ansöka om att egendomen ska utbjudas till gemensam försäljning på offentlig auktion. Detta innebär då att försäljningen handhas av en god man. Det är den gode mannen som bestämmer försäljningsvillkoren men som delägare kan man sätta ett ”minimipris” för hur mycket egendomen får säljas för enligt 9 § SamägarL. Rätten får däremot inte sälja egendomen om en delägare motsätter sig försäljning och det föreligger synnerliga skäl. Vad som är synnerliga skäl varierar i olika fall.

En samägd fastighet kan också klyvas. Regler om klyvning finns i fastighetsbildningslagen (FBL). Klyvning får ske på ansökan av delägare i samägd fastighet enligt 11:1 FBL. Vid en klyvning begär en delägare att få bryta ut sin andel ur den gemensamt ägda fastigheten. Andelen omvandlas då till en ny självständig fastighet. Det finns inga krav på att alla delägare ska vara överens om att klyvning ska ske utan det räcker med att en delägare ansöker om förrättning. För klyvning måste de allmänna villkoren i 3 kap FBL vara uppfyllda. Det är lantmäterier som avgör om klyvningen är lämplig.

Tillämpning i ditt fall:

I ditt fall vill din moster sälja fastigheten till en utomstående. Detta är möjligt enligt SamL då hon som delägare kan vända sig till tingsrätten för att ansöka om att fastigheten ska säljas på offentlig auktion. Du kan försöka förhindra försäljning genom att du uppvisar synnerliga skäl. Det är rätten som avgör vad som är synnerliga skäl och det kan vara svårt att påvisa det. Du skulle i annat fall själv kunna köpa hela fastigheten när den säljs på auktion genom att delta i budgivningen om du vill ha den. Om fastigheten skulle säljas till en utomstående kan du även sätta ett ”minimipris”. Ni skulle i annat fall även kunna avstycka fastigheten innan en försäljning vilket görs genom en ansökan hos lantmäteriet se här.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Om ytterligare funderingar uppkommer är du välkommen att återkomma till oss via kommentarsfältet.

Med vänlig hälsning,

Valentina Challma

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.