Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Försening och uppsägning

Hej!

Jag är sedan två år tillbaka tillsvidareanställd hos en frisörsalong. För en månad sedan fick vi en ny chef som jag inte riktigt har kommit överens med. Förra veckan kom jag försent till jobbet tre dagar eftersom min man var sjuk och jag var tvungen att skjutsa barnen till skolan. Nu är jag orolig över att min chef ska säga upp mig på grund av detta eftersom vi redan inte kommer så "bra” överens. Kan han göra det?

Rådgivarens svar

2017-07-05

Hej, och tack för att du vänder dig till oss med din fråga. Regler som svarar på din fråga finns i lagen om anställningsskydd (LAS). Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare.

Allmänt om uppsägning:

Enligt 7 § 1 st. LAS måste en uppsägning vara sakligt grundad antingen på grund av arbetsbrist eller på grund av personliga skäl. En uppsägning på grund av personliga skäl kan ske om arbetstagaren missköter sig i tillräcklig utsträckning. Vid bedömningen av om något håller för att vara personliga skäl tittar man på; misskötseln, medvetandegörandet och skadan.

  • Misskötseln ska vara att arbetstagaren har brutit mot något åtagande i anställningsavtalet, vilket kan ske både avsiktligt och oavsiktligt.
  • För medvetandegörandet tittar man på om arbetstagaren varit medveten om sin misskötsel och vilka konsekvenser denna misskötsel kan få, arbetsgivaren behöver dock inte upplysa om allt.
  • Misskötseln ska innebära skada för arbetsgivaren. Skadan behöver inte vara ekonomiskt utan kan vara förtroendemässigt.

Även om dessa tre förutsättningar är uppfyllda, föreligger det inte saklig grund för uppsägning om inte arbetsgivaren uppfyller sin omplaceringsskyldighet enligt 7 § 2 st. LAS. Omplaceringen innebär att arbetsgivaren bereder arbetstagaren annat arbete hos sig. Sådan skyldighet kan föreligga när misskötseln är ofrivillig. Arbetsgivaren måste dessutom ha känt till beteendet i mindre än två månader enligt 7 § 4 st. LAS.

Tillämpning i ditt fall:

I ditt fall har du kommit för sent till jobbet tre gånger under samma vecka. Arbetsgivaren har alltså haft kännedom till beteendet i mindre än två månader. En försening kan vara en misskötsel då du har brutit mot anställningstiden i ditt anställningsavtal. En enstaka försening utgör dock ingen grund för uppsägning men en upprepad sen ankomst kan däremot vara det. Man får här även beakta dina tidigare utförda arbeten, hur länge du arbetat på arbetsplatsen och hur långa förseningarna är. Arbetsgivaren måste dock medvetandegöra dig om att upprepad försening kan leda till uppsägning. Det krävs således en varning innan vilket inte har skett i ditt fall. Arbetsgivaren behöver däremot inte upplysa dig om du ska komma i tid till arbetsplatsen då detta är en självklarhet. Om arbetsgivaren upplyser dig om misskötseln och vilka konsekvenser det kan få, kan en senare upprepning av beteendet innebära skada för arbetsgivaren då det inte tolereras. I och med att du inte avsiktligen har kommit försent måste även arbetsgivaren beakta sin omplaceringsskyldighet.

Sammanfattning och rekommendation:

I ditt fall föreligger ingen grund för uppsägning då arbetsgivaren inte har varnat dig eller på annat sätt medvetandegjort dig om att förseningarna kan komma att leda till uppsägning. För övrigt måste även omplaceringsskyldigheten iakttas innan uppsägning kan komma ifråga. Jag rekommenderar dig att du i fortsättningen talar om för dina arbetsgivare anledningen till varför du eventuellt kommit försent, såsom i detta fall då det berodde på att din man var sjuk. Då blir arbetsgivaren medveten om att det kan vara fråga om engångshändelser. I ditt fall föreligger ingen tvist mellan dig och din arbetsgivare då du bara ville veta om grund för uppsägning kunde föreligga. Skulle det däremot vara så att din arbetsgivare väljer att säga upp dig på grund av det som har hänt, rekommenderar jag dig att vända dig till ditt fack. Är du inte medlem i något så är du välkommen att få hjälp av våra jurister här.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.