Hej!
Jag har en fråga gällande att vara inneboende och kunna få försörjningsstöd ifrån socialen.
Det är så att jag har blivit erbjuden att få sova på en soffa hos en tjej, då jag inte kan vara inneboende hos min mamma pga stress, gap och oreda hela tiden, då jag också har drabbats av multiorgansvikt och hjärtattack (måste vila, får inte stressa eller anstränga mig för mycket). Dessutom får jag inte bo där enligt barngruppen hos socialtjänsten av anledning till att min lillasyster behöver ha sitt utrymme.
Jag hade min sambo/flickvän som också bodde hos min mamma också.
Socialen i den dåvarande kommunen hänvisade till att hon skulle vara försörjningspliktig för mig då hon fick aktivitetsersättning ifrån Försäkringskassan pga många olika psykiska ohälsor (vilket finns underlag på) på 5000:-, så jag fick bara 1000:- ifrån försörjningsstöd.
Men nu bor jag som sagt inneboende hos en tjej och jag har varit tvungen att göra slut med min flickvän av olika anledningar.
Så min fråga är som så här: Tjejen jag bor hos har både pojkvän som bor på annan ort, tjejen jobbar och får lön MEN hon har också sina utgifter som hyran, räkningar, mat, hygienartiklar m.m.
Hon har även en annan inneboende som hyr eget rum och har själv inte så mycket i inkomst (jag vet inte vad han har för ekonomisk inkomst, men jag har förstått att det inte är mycket, kan vara sjukersättning då han tydligen har gått in i väggen).
Har jag inte rätt till försörjningsstöd av socialen trots att ingen i hushållet har möjlighet att försörja mig på något vis?
Sedan vill jag tillägga att mitt ex, min dåvarande sambo också är inneboende här. Men som sagt, vi är ju inte ett par längre. Så hon ska väl heller inte ha försörjningsplikt för mig enligt vad socialen antydde till. De sade enbart att hon ska betala en viss del för mig bara för att vi var sambos.
Hej och stort tack för att du vänt dig till Fråga Juristen med din fråga, nedan följer en redogörelse för vad som gäller i ditt fall och hur du kan gå vidare med situationen.
Grundläggande regler om försörjningsstöd
I socialtjänstlagen 4 kap. 1 § stadgas att den som inte själv kan tillgodose sina behov eller få dem tillgodosedda på annat sätt har rätt till bistånd av socialnämnden för sin försörjning (försörjningsstöd) och för sin livsföring i övrigt.
När socialtjänsten bedömer om behovet av försörjning kan tillgodoses på annat sätt så tittar man bland annat på om den som ansöker om stöd lever i en så kallad hushållsgemenskap. Hushållsgemskap definieras normalt sett som två eller flera personer som stadigvarande bor i samma bostad på ett sådant sätt att flerpersonshushållets ekonomiska fördelar kan utnyttjas. För hushållsgemskap krävs alltså någon form av delad ekonomi, tex. att man köper livsmedel eller förbrukningsvaror gemensamt eller delar på telefonabonnemang.
Vad betyder detta i ditt fall?
Om jag förstår din situation rätt så är du idag ensamstående och delar inte ekonomi med någon av dem som du bor tillsammans med. Socialtjänsten bör då endast beakta din egen försörjningsförmåga och inte se till de övriga personerna i hemmets inkomster.
Vad kan du göra?
Det är viktigt att du i din ansökan om försörjningsstöd uppger att du lever som ensamstående och är inneboende med egen ekonomi. Har du inte redan ett skriftligt hyreskontrakt så bör du upprätta ett sådant. På hyresgästföreningens hemsida finns en bra mall som är särskilt anpassad för inneboende och som ni kan använda.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!
Har du ytterligare frågor rekommenderar jag att du tar kontakt med någon av våra erfarna jurister hos Familjens Jurist. Du kan boka en tid med en jurist över telefon eller besöka något av Familjens Jurist kontor. Länk till bokningen finns här.
Vänliga hälsningar,
Isabelle Hepsever
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.