Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Förtal, kontaktförbud och rättshjälp

Hej!
Min dotter 25 år har utsatts för ett 20 mail med ärekränkande uttalanden från en släkting som förvisso inte mår psykiskt bra men hon ska inte behöva ta emot sådana hemska uttalanden om sig själv som person . Det är allt från narcisist till prostituerad. Min dotter mår mycket dåligt över detta. Hon är rädd för vad personen i fråga kan ta sig till om hon gör en anmälan och kopplar in jurist och driver detta vidare. 

1. Finns någon form av förbud att denna person inte sprider förtal gentemot henne på sociala medier? Besöksförbud ? Sms mail förbud? Hon är blockerad ,men hon kan skada via min dotters vänner.
2.Rättshjälp? Hon är studerande och en jurist kostar ju 2000kr/timme
3. Ert allmänna råd? 

 

Rådgivarens svar

2017-08-19

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.

Förtal
Den som utpekar någon som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller annars lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning gör sig skyldig till förtal. Brottet regleras i 5:1 brottsbalken (BrB) och för att förtal ska komma i fråga krävs följande.

  • En uppgift har lämnats.
  • Uppgiften ska avse en viss levande människa
  • Uppgiften ska vara ägnad att utsätta denne för andras missaktning
  • Uppgiften har lämnats till annan än den som uppgiften avser.

Då förtal utgör ett brott är det i sig förbjudet och straffbart. Det spelar ingen roll om förtalet äger rum på nätet eller ansikte mot ansikte. Huruvida kriterierna är uppfyllda för förtal är svårt att med säkert säga utifrån förutästtnignarna i frågan. Men som sagt om uppgifterna om din dotter är ägnad att utsätta henne för andras missaktining och lämnats till andra än din dotter begår personen förtal. Brottet räknas som ett så kallat målsägandebrott vilket betyder att den som anser sig vara utsatt för förtal i regel själv måste väcka ett enskilt åtal.

Kontaktförbud
Regler om kontaktförbud regleras i lagen om kontaktförbud, se här.
Ett kontaktförbud innebär att någon som hotar eller trakasserar en person förbjuds att besöka och kontakta denna. Förbud kan beviljas om det finns en klar och konkret risk för att en person trakasserar, förföljer eller begår brott mot en annan namngiven person. I ert fall verkar det sannolikt att det kan finns en risk för framtida trakasserier. Det finns olika typer av kontaktförbud men ett generellt kontaktförbud innebär ett förbud att personligen söka upp den som förbudet skyddar, men också förbud att ta kontakt per telefon, brev, genom bud, genom telegram, e-post eller liknande. För att ansöka om kontaktförbud kan ni vända er till er lokala polis- eller åklagarmyndighet.

Rättshjälp
Regler om rättshjälp stadgas i rättshjälpslagen (RHL), se här.
För att en part ska beviljas rättshjälp krävs att följande förutsättningar är uppfyllda.

  • Tvisten omfattas inte av en rättsskyddsförsäkring, 9 § RHL. Har din dotter en hemförsäkring med rättsskydd ska hon i första hand använda sig av denna.
  • Rättshjälp får beviljas i en rättslig angelägenhet enligt 2§ RHL. En rättslig angelägenhet är något som kan regleras i dom eller beslut.
  • Juridisk rådgivning har lämnats i minst en timme innan man söker rättshjälp, 4 § RHL. Rådgivning är ett möte med en jurist där man berättar om sin situation, man får råd och juristen gör en bedömning av behovet av rättshjälp. Kostnaden för rådgivningen betalar man själv.
  • Rättshjälpssökande behöver juridiskt biträde utöver rådgivningen, 7 § RHL.
  • Rättshjälpssökande ska ha ett ekonomiskt behov vilket beräknas enligt 38 § RHL. Har din dotter ett ekonomiskt underlag på mer än 260 000 kr per år har hon inte rätt till rättshjälp. Med ekonomiskt underlag avses årsinkomst sedan hänsyn tagits till underhållsskyldighet, förmögenhetsförhållanden och skuldsättning.
  • Det med hänsyn till angelägenhetens art och betydelse, tvistemålets värde och omständigheterna är rimligt att staten bidrar till kostnaderna, 8 § RHL.
  • Ingen begränsning enligt 10-12 §§ föreligger. Inga av dessa begränsningar verkar vara aktuella i din dotters fall.

Allmänna råd
När det gäller rättshjälp bör din dotter i första hand kontakta sitt försäkringsbolag för att ta reda på vad som ingår i hennes rättsskydd. Har hon ingen försäkring eller om försäkring inte gäller kontakta ett juridiskt ombud för rådgivning. Ni fyller tillsammans i ansökan om rättshjälp och skickar den till rättshjälpsmyndigheten.

För att få igenom någon form av kontaktförbud bör ni vända er till polis- eller åklagarmyndighet. Ett tips är att dokumentera så mycket som möjligt angående kränkningarna för att samla bevis och underlag för ett kontaktförbud. Avseende förtal på sociala medier spelar det som sagt ingen roll om förtal äger rum på nätet eller ansikte mot ansikte och även i denna situation bör ni vända er till polisen.

Jag hoppas du fick svar på din fråga. Önskar ni juridisk rådgivning eller har ni ytterligare funderingar kan ni enkelt boka tid med våra jurister på Familjens Jurist.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.