Två separata frågor:
1 Företaget jag jobbade hos kommer polis anmäla mig för stöld på 14 414 kr då returer gjorts till mitt konto. Jag är aldrig tidigare dömd eller så vidare, hur kommer konsekvenserna/straffet se ut ungefär?
2 Vill dessutom stämma samma företag på skadestånd då jag jobbat 25 dagar i sträck, 13 timmars pass utan rast, fått och jobbat med magsår samt nästan svimmat av på jobbet och min närmast chef har svimmat ett antal gånger och jag vart tvungen att ta emot henne osv Är de starka nog grunder att stämma?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om både straffrätt och arbetsrätt. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i brottsbalken (BrB), arbetstidslagen och arbetsmiljölagen, förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.
Angående straff för stöld/förskingring?
Stöld regleras i 8 kap. 1 § BrB och utgörs av att någon olovligen tar vad som tillhör annan med uppsåt att tillägna sig det, om tillgreppet innebär skada. Straffet för brottet är fängelse i högst två år.
Ett annat relevant brott är förskingring enligt 10 kap. 1 § BrB som utgörs av att "någon, som p.g.a. av avtal, allmän eller enskild tjänst eller dylik ställning fått egendom i sin besittning för annan med skyldighet att utgiva egendomen eller redovisa för denna, istället tillägnar sig egendomen eller annorledes åsidosätter vad han har att iakttaga för att kunna fullgöra sin skyldighet." Detta om det innebär vinning för gärningspersonen. Alltså krävs det tre saker:
Straffet för förskingring är även det fängelse i högt två år.
Oavsett vilket brott det gäller ska domstolen göra en bedömning vid påföljdsvalet. Till att börja med ser de till straffvärdet av brottet och kan se till förmildrande (29 kap. 3 § BrB) och försvårande (29 kap. 2 § BrB) omständigheter som höjer eller sänker straffvärdet. En försvårande omständighet kan bl.a. vara att utnyttja sin ställning eller i övrigt missbrukat ett särskilt förtroende.
Domstolen ska ta hänsyn till omständigheter som talar för ett lindrigare straff (30 kap. 4 § BrB) – exempelvis böter istället för fängelse. Domstolen kan även vid straffmätning tillmäta betydelse till tidigare brottslighet och vidare kan de även beakta om det finns risk att tilltalade blir av med arbetet vid fällande dom (se 29 kap. 5 § och 29 kap. 4 § BrB).
Villkorlig dom, skyddstillsyn och samhällstjänst är också andra påföljder som kan bli aktuella istället för fängelse eller böter. Villkorlig dom återfinns i 27 kap. 1 § BrB och skulle kunna ses som en varning, som ofta förenas med någon form av böter. Skyddstillsyn återfinns i 28 kap. BrB och kan ses som en form av övervakning. Samhällstjänst är oavlönat arbete som kan dömas ut tillsammans med skyddstillsyn (28 kap. 2 a § BrB).
Angående bristande arbetsförhållanden
I 13 § arbetstidslagen framgår det att alla arbetstagare ska ha minst elva timmars sammanhängande ledighet under varje period om 24 timmar. Detta kan undantas tillfälligtvis om det föranleds av särskild omständighet som arbetsgivaren inte kunnat förutse, så länge arbetstagaren ges motsvarande kompensationsledighet. Vidare ska arbetstagaren ha minst 36 timmars sammanhängande ledighet under varje period om sju dagar (14 §). Avvikelse får även här ske på samma sätt som 13 § kan undantas. Av 15 § framgår att arbete inte ska ske mer än fem timmar utan rast.
Enligt 3 § kan dock dessa bestämmelser undantas i kollektivavtal.
Arbetstidslagen beskriver regler för arbetstider, raster och vila men säger ingenting om vilken lön eller vilka ersättningar som arbetsgivaren ska betala. Detta framgår snarare av anställningsavtalet eller kollektivavtal. Det finns däremot aktuella sanktionsavgifter i slutet av arbetstidslagen om arbetsgivaren byter mot arbetstidslagen.
Vidare har arbetsgivaren ansvar för en välfungerande arbetsmiljö enligt arbetsmiljölagen. Om arbetsgivaren bryter mot arbetsmiljölagen finns det sanktioner som Arbetsmiljöverket kan vidta.
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.
Angående fråga 1
Det är allmänt svårt att veta konkret vad ett straff kan bli för en konkret gärning. Däremot kommer domstolen beakta att du tidigare är ostraffad samt att du förmodligen blir av med ditt arbete vid fällande dom (om du inte redan har blivit av med det). Att du tidigare är ostraffad talar för att du inte bör dömas till fängelse.
Angående fråga 2
Det låter särskilt allvarligt att du arbetat så pass mycket som du har gjort hos din arbetsgivare. Det kan finnas en möjlighet att arbetsgivaren gjort detta p.g.a. oförutsebara händelser, men då ska du också ha rätt till kompensationsledighet. Arbetstidslagen vänder sig dock snarare till att se till att arbetsgivaren förlägger arbetet på ett rimligt vis, snarare än att vända sig till dig som arbetstagare. I lagen återfinns bl.a. sanktionsavgifter.
Arbetsgivaren ansvarar även för tillfredställande arbetsmiljö, och liknande sanktioner finns tillgängliga för Arbetsmiljöverket om arbetsgivaren bryter mot dem.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var hur ett straff kan se ut vid stöld/förskingring i ditt fall, och det är väldigt svårt att veta på rak hand om man inte är insatt i samtliga omständigheter. Gällande din andra fråga bör du ha fått betalt i övertidsersättning för att du arbetat över, annars kan din arbetsgivare få betala sanktionsavgift. Kontakta i sådana fall Arbetsmiljöverket för att upplysa dem om de bristande arbetstidsförhållandena. Alternativt kan du höra av dig till fackförening som är insatt i din bransch.
Då det är tämligen omfattande frågor du ställer råder jag dig att prata med en jurist om du vill få ett mer konkret svar på din fråga, som kan sätta sig in i samtliga av dina omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.