Hej! Jag har fråga gällande lojalitetsplikt för privatanställda inom detaljhandeln.
En tidigare anställd som nyligen avslutat sin anställning i det företag jag arbetar i (privatägd butikskedja i skobranschen) har gått ut med kraftigt kränkande åsikter om ägarna samt gått ut med butikens namn i sammanhanget och även skrivit information om personal mm. (Dessa ej nämna vid namn men eftersom kedjans namn förekommit upprepade gånger är det inget svårt att ta reda på). Kritiken gäller hela kedjans upplägg och struktur samt privat kritik riktad direkt mot dessa personer. Är detta avtalsbrott trots att personens anställning inte längre är aktuell? Inläggen har publicerats både under, samt efter, anställning. Tack!
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på JuridikTillAlla med din fråga!
Relevanta regler återfinns bl.a. i lagen om anställningsskydd (LAS), se lagen här.
En lojalitetsplikt gentemot arbetsgivaren är sedan länge en allmän princip inom arbetsrätten. Den innefattar i sin tur en rad negativa och positiva förpliktelser som arbetstagaren har att iaktta gentemot sin arbetsgivare. I 7 § LAS återfinns den allmänna bestämmelsen om saklig grund för uppsägning. När frågor om arbetstagarens lojalitetsplikt uppkommit har det ofta föregåtts av en uppsägning av arbetsgivaren med hänsyn till brott mot lojalitetsplikten. Det är således ofta saklig grund för uppsägning som prövas när fall om brott mot lojalitetsplikten är aktuella.
En allmänt erkänd negativ förpliktelse som arbetstagaren anses ha är att inte kritisera/kränka arbetsgivaren offentligt, då detta skadar arbetsgivaren. Gränsdragningen mellan vad som är saklig grund för uppsägning pga. kritiska uttalanden och vad som måste anses rymmas inom ramen för yttrandefriheten har varit föremål för ett antal rättsfall från Arbetsdomstolen. Gränsdragningsproblematiken kring yttrandefriheten är relevant även i privata företag, då det inom arbetsrätten anses att de rättsliga principer om mänskliga rättigheter som annars bara gäller mellan det allmänna och den enskilde, även gäller i förhållandet arbetsgivare-arbetstagare. Det är således inte lätt att dra en klar gräns för vad man får och inte får säga om sin arbetsgivare.
Emellertid är det så i ditt fall att personen som kritiserat/kränkt sin arbetsgivare redan är uppsagd, och alltså inte kan bli uppsagd. Lojalitetsplikten anses följa med anställningsavtalet, dvs. vara en förlängning av avtalet. Om avtalet upphör, så upphör också lojalitetsplikten. Om lojalitetsplikten hade fortsatt att gälla hade det fått orimliga resultat. Att angripa personens uttalande på den grunden är således inte ett bra alternativ.
I detta fall får man istället falla tillbaka på de allmänna utomkontraktuella principer som gäller om skadestånd och brott som gäller för alla. Det som kommer i åtanke är då särskilt förtal (5 kap. 1 § brottsbalken) eller andra dylika brott. Utan att veta mer om omständigheterna i ditt fall kan jag dock inte uttala mig särskilt om huruvida brott är för handen.
Jag hoppas att du fått svar på din fråga!
Med vänlig hälsning
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.