Hej. Vi är arbetsgivare och anslutna till Svensk Handel. Vi vill permittera några anställda. De har varit inne mindre än två år så det blir ju en månads uppsägning. Vi får ju betala lönen då men kan vi begära att de jobbar under tiden?
Inledning
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Jag har tolkat det som att du frågar om permitterad personal behöver arbeta samt om uppsagd personal behöver arbeta under uppsägningstiden. Därför kommer jag att inledningsvis redogöra för permittering för att därefter redogöra kring uppsägning och arbetstagares skyldighet under uppsägningstiden.
Permittering
Permittering kan bli aktuell när en arbetsgivare under en period inte kan erbjuda de anställda lika mycket arbete som tidigare. Arbetsgivaren har då möjlighet att efter förhandling med facket besluta om att arbetstagare går ner i arbetstid. Permittering är dock inte att jämföra med uppsägning. Permittering är en paus i arbetet och syftet är att arbetsgivaren ska ha kvar de anställda och inte behöva anställa på nytt.
De arbetstagare som har blivit permitterade ska vara tillgängliga och återgå till arbete när arbetsgivaren beordrar detta.
I samband med Covid-19 har staten möjliggjort för korttidspermitteringar där staten går in och täcker en del av kostnaderna.
Mer information om permittering finns här.
Uppsägelse
Vid en uppsägelse är tanken att anställningsavtalet upphör. Arbetstagaren har då vanligtvis en uppsägelsetid och efter uppsägelsetiden är arbetstagaren inte längre anställd.
I lagen om anställningsskydd finns det regelverk som tillämpas vid uppsägningar. I den 11 § framgår att om man inte varit anställd längre än 2 år så har man 1 månads uppsägningstid. Under denna månad är man fortfarande anställd och ska således få lönen utbetald som tidigare men också arbeta som tidigare. Arbetet ska löpa på som vidare. Beordrar arbetsgivaren att arbetstagaren ska arbeta ska detta ske om man inte vill bryta mot anställningskontraktet som signerats.
Slutsats och rekommendation
Vill ni permittera arbetstagare så innebär det att anställningsförhållandet kvarstår men att det inte längre finns lika mycket arbete att utföra. Vid permittering ska den anställde fortfarande ha betalt som tidigare. I och med Covid-19 möjliggjorde staten för korttidspermitteringar där staten går in med ett stöd. Mer information om detta kan du hitta hos Tillväxtverket. Är dina anställda permitterade ska de inställa sig för arbete när du beordrar detta.
Vid uppsägning är dina arbetstagare fortfarande under anställning under uppsägningstiden. Detta innebär att de ska erhålla lön som vanligt men också att de ska arbeta som vanligt.
Vill du ha ytterligare information om läget så rekommenderar jag dig att kontakta en av Familjens Jurists skickliga jurister. Där kan du få mer hjälp kring ditt ärende.
Jag kan även tipsa dig om Familjens Jurists livsbesiktning för företagare.
Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga, har du ytterligare frågor är du välkommen att ställa dem till oss på Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.