Hejsan,
Räcker ett kontoutdrag som bevis till att man är skyldig till smugglingsbrott, det jag syftar på är vem som kan ha kommit åt dina kort och bank uppgifter utan att du vet, hur drar man slutsatsen där?
Hej,
Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Fri bevisföring och fri bevisprövning
Enligt svensk rätt finns två styrande principer som rör frågor om bevisning. Dessa två principer är fri bevisföring och fri bevisprövning. I 35 kap 1 § Rättegångsbalken (RB), vilken fastslår dessa två principer, anges att rätten ska efter en samvetsgrann prövning av allt som förekommit i målet avgöra vad i målet som är bevisat. Principen om fri bevisföring innebär att det är tillåtet att lägga fram i princip vilken bevisning som helst. Endast i extrema fall, som att bevisningen har tillkommit genom exv. tortyr, kan domstolen avvisa bevisning med hänvisning till att den har tillkommit i obehörig ordning. Enligt svensk rätt är därmed huvudregeln att alla bevismedel är tillåtna. Det gäller som utgångspunkt även om bevisets ursprung är oklart. Den fria bevisvärderingen betyder att de svenska domstolarna inte har några regler att förhålla sig till när de bedömer bevisningens styrka och relevans. Rätten kan därmed fritt bedöma bevisvärdet av den förebragta bevisningen.
Beviskrav och bevisbörda i brottmål
Beviskrav är, kort förklarat, vad som krävs i fråga om bevisning för att rätten ska kunna döma den tilltalade till ansvar. Beviskravet i brottmål är utom rimligt tvivel. För en fällande dom i brottmål krävs det att det är ställt utom rimligt tvivel att den tilltalade har gjort sig skyldig till den gärning som ligger till grund för åtalet. Det ska således inte finnas något rimligt tvivel om att det kan ha gått till på ett annat sätt än det sätt som åklagaren påstår. I brottmål har åklagaren bevisbördan för samtliga omständigheter som måste föreligga för att den tilltalade ska kunna fällas till ansvar. Åklagarens bevisbörda omfattar därmed samtliga relevanta omständigheter. Åklagaren bär ansvaret att genom bevismedel styrka att den tilltalade har begått en viss gärning. Att en part bär bevisbördan med avseende på en viss omständighet innebär att domstolen inte ska lägga denna omständighet till grund för sin prövning om inte bevisningen för omständigheten uppgår till en viss styrka.
Sammanfattning
Med hänsyn till principen om fri bevisvärdering samt att åklagaren ska prestera bevisning av den styrka att det är ställt utom rimligt tvivel att den tilltalade har begått den aktuella gärningen är det tyvärr mycket svårt att ge ett klart svar på om ett kontoutdrag räcker såsom bevisning för att kravet ställt utom rimligt tvivel ska vara uppfyllt. En motivering till att vi i svensk rätt har principen om fri bevisvärdering är att det är mycket svårt att i lag ange vad som ska väga tyngst i ett enskilt fall. Det krävs en flexibel bevisregel för att bemöta alla olika typer av brottmål.
Är ni i behov av ytterligare hjälp är ni varmt välkommen att kontakta någon av våra jurister på Familjens Jurist.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!
Vänliga hälsningar,
Sofia
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.