Hej
Argumenterar just nu med två etablerade inkassoföretag. Jag betalar regelbundet på två stora skulder som de tagit över sedan flera år tillbaka. Nu vill de höja den månatliga summan. Jag argumenterar emot och säger att det har jag inte råd med. Jag förstår att deras affärsidé är att få ut så stor vinst som möjligt på sina investeringar, dvs de skulder de köpt, men jag har en del principiella frågor:
- Vem avgör själva avbetalningsbeloppet om man inte är överens?
- Om inkassoföretaget tycker att månadssumman är för liten kan de då gå vidare till kronofogden trots att jag regelbundet betalar enligt tidigare överenskommelse?
- Kan inkassoföretaget räkna in min sambos inkomster som argument för sitt förslag till ett högre belopp? Jag har en sambo som är helt oskyldig till skulden som uppstod flera år innan samboendet. Hon har i dag studielån/studiebidrag som enda inkomst. Vad jag förstår har hon ingen del alls i betalningsskyldigheten av skulden, och kan egentligen bara "drabbas" om hennes inkomst skulle vara stor och därmed ge utrymme för kronofogden att dra mer från min inkomst. (Något av värde i hemmet finns inte att ta).
- Om en utmätning från kronofogden visar att det inte finns något att hämta, vad blir då nästa steg? Återigen förhandling med inkassoföretaget?
PS Under tiden diskussion pågår fortsätter jag att regelbundet betala enligt tidigare avbetalningsplan.
Stort tack på förhand.
Hej! Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen. Nedan följer en redogörelse över vad som gäller utifrån de frågor som du har ställt. Tips ges även på hur du kan förhålla dig till inkassobolagen. I ditt fall är det främst utsökningsbalken som blir aktuell.
Vem avgör avbetalningsbeloppet?
Den som tidigare inte kunnat betalat av en skuld kan hamna hos ett inkassobolag som då försöker driva in skulden. Ibland kan den betalningsskyldige och inkassobolaget komma överens om en avbetalningsplan. Avbetalningsplanen fungerar då som ett avtal - det nämns hur mycket den betalningsskyldige ska betala och hur länge den avbetalningsplanen ska gälla. Den grundläggande principen inom avtalsrätten är att avtal ska hållas.
Utifrån dina omständigheter framgår inte om avbetalningsplanen var tidsbunden till exempelvis ett år. Om avbetalningsplanen var tidsbunden kan inkassoföretagen försöka avtala om villkoren som de nu gör. Men om avbetalningsplanen inte var tidsbunden har ni redan kommit fram till ett avbetalningsbelopp som ska gälla. Då är rekommendationen att stå på dig och säga att ni hade kommit överens om ett avbetalningsbelopp och avtalet ska hållas. Det är du och inkassobolagen tillsammans som kommer överens om beloppet som ska betalas.
Kan skulden hamna hos Kronofogden?
Om den betalningsskyldige och inkassoföretaget inte kan komma överens är det möjligt att inkassoföretaget försöker driva in hela skulden direkt. Om den betalningsskyldige inte kan betala av skulden kan inkassoföretaget ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden.
Det är därmed möjligt att skulden hamnar hos Kronofogdemyndigheten. Om inkassobolaget skulle skicka skulden vidare till Kronofogden kan du bestrida skulden och argumentera för att du och inkassobolaget redan har en avtalad avbetalningsplan som gäller. Ett bestridande av skulden får också effekten att du inte får en betalningsanmärkning direkt. Det kan även tilläggas att ett inkassobolag helst inte vill skicka skulden vidare till Kronofogden, de vill först och främst komma fram till en lösning som passar båda parterna.
Ska din sambos inkomster räknas in?
I ett äktenskap svarar vardera make för sina egna skulder, se 1 kap. 3 § äktenskapsbalken. Samma sak gäller för sambor. Vid en eventuell utmätning av Kronofogden ska endast sådant som tillhör den betalningsskyldige utmätas enligt 4 kap. 17-18 §§ utsökningsbalken. Den betalningsskyldige presumeras vara ägare till den egendom som finns i dennes besittning, ex. möbler i bostaden och bankmedel på bankkontot som man äger. Man kan därmed inte räkna med den betalningsansvarige sambons inkomster, detta bör inte ens inkassobolag göra. Däremot kan möbler som finns i en bostad som sambor delar utmätas om Kronofogden inblandas enligt 4 kap. 19 § utsökningsbalken.
Inkassoföretaget kan inte räknas med din sambos inkomster vid bedömningen av hur mycket du ska betala. Möblerna som ni som sambor har gemensamt kan utmätas och det kan inkassobolagen räkna med, men du nämner att inget värde finns att ta från hemmet så det verkar inte vara aktuellt.
Vad händer efter en utmätning av Kronofogden?
Om den betalningsskyldige saknar utmätningsbara tillgångar till full betalning av skulden ska Kronofogden underrätta både den som har ansökt om betalningsföreläggandet (sökande) och den betalningsskyldige om detta enligt 4 kap. 9 a § utsökningsbalken. Kronofogden underrättar även den sökande om vilka åtgärder som Kronofogden avser att vidta senare.
Detta betyder att efter den första utmätningen stannar den betalningsskyldige kvar hos Kronofogden. Om den sökande bedömer att denne vill låta ansökan ligga kvar hos Kronofogden är det därmed myndigheten som sköter betalningen av skulden. Men om den sökande anser att det inte är värt att ha kvar ansökan hos myndigheten kan denne återkalla ansökningen.
Efter utmätningen kan därmed inkassobolaget välja att ha kvar ansökningen hos Kronofogdemyndigheten, vilket betyder att myndigheten sköter avbetalningen av skulden. Inkassobolaget kan också välja att återkalla ansökan om betalningsföreläggandet och då går skulden åter till inkassobolaget och då blir det troligtvis åter förhandling med inkassobolaget. Eftersom inkassobolaget då har bättre koll på dina tillgångar är de säkert mer benägna att ha en avbetalningsplan som du kan hålla dig till.
Sammanfattning och råd
Det är inkassobolagen och du som betalningsskyldig som tillsammans ska komma överens om avbetalningsbeloppet. Ni har en tidigare avbetalningsplan och om den inte är tidsbunden kan du argumentera för att avbetalningsplanen ska gälla eftersom det fungerar som ett avtal mellan er. Inkassobolagen får inte försöka höja det månatliga beloppet med argument om att du har en sambo som har en egen inkomst. Vardera sambo sköter sina egna skulder utifrån sina egna tillgångar.
Inkassobolaget kan försöka ta skulden vidare till Kronofogden genom ansökan om betalningsföreläggande, men där kan du också bestrida skulden med argumentet att du och inkassobolagen har redan en avtalad avbetalningsplan. Om det ändå är så att Kronofogden startar en utmätning men märker att du inte har några utmätningsbara tillgångar stannar skulden normalt sett hos myndigheten som då sköter avbetalningen. Men inkassobolagen kan välja att återkalla sin ansökan och då hamnar skulder åter hos inkassobolaget och det blir troligtvis igen en förhandlingen med dem.
Jag hoppas att jag har svarat på dina frågor på ett lättförståeligt sätt även om svaret är lite längre. Om du anser att du behöver mer hjälp av en jurist som ex. kan förhandla med inkassobolagen är du välkommen att boka tid hos en av våra erfarna jurister. Om du annars har följdfrågor på detta svar är du välkommen att ställa dessa frågor till oss på Fråga Juristen så hjälper vi dig gärna. Lycka till med förhandlingarna med inkassobolagen!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.