Jag avslöjade min man som spelmissbrukare 2018. Några år tidigare fick han mig att gemensamt ta två lån, han övertygade mig om/manipulerade mig till att lösa in flera små lån. Det visade sig att han tömt mitt konto på min pension, men han hade även tagit ut en stor summa från mitt konto utan min kännedom, bl.a. var detta ett arv som jag hade fått efter min mamma. Då fick han flytta och fortsatte ändå att spela och trots en hög inkomst slutade han att betala de lån som vi gemensamt skrivit på, lönen gick till spel.
Han skrev sedan på ett avtal om underhåll, han skrev även på dokument där han anger sig själv som ensam ansvarig för de två gemensamma lånen. Dessa dokument är alla bevittnade. Jag skrev även ett äktenskapsförord som är registrerat som han skrev på, främst för att skydda ett arv som jag kommer att få ifall min pappa avlider. Jag är sjukpensionär och kan inte betala lånen.
Dessa lån har nu gått till Inkasso och därefter till Kronofogden. Jag har till Kronofogden bestridit ansvar för lånen och jag undrar om jag har någon chans att slippa utmätning och därmed betalningsanmärkningar? Finns det något man kan hävda till Kronofogden? Polisanmälan gjordes och i sms har min man erkänt stöld. Detta erkännande har jag skickat till Polisen. Därefter har jag inte hört något från Polisen. Vilka rättigheter har jag? Jag har fått kämpa så hårt för att kunna behålla bostaden, få underhållet så jag har inte orkat ansöka om skilsmässa än, men jag vill skiljas. Kan Ni hjälpa mig med detta?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Nedan följer en redogörelse för vad som gäller och råd anpassade till din situation. Regler som är tillämpbara i din situation finns framför allt i skuldebrevslagen (SkbrL) och lagen om betalningsföreläggande och handräckning (BfL).
Gemensamma lån
Vid ett gemensamt lån är båda låntagarna solidariskt ansvariga (1 kap. 2 § SkbrL). Det innebär att långivaren har rätt att kräva hela beloppet från var och en av låntagarna. Om den ena parten inte betalat sin del kan alltså banken kräva att den andra personen betalar hela lånet till banken.
Den part som betalat mer än sin del, vilket är hälften om inget annat avtalats, har dock regressrätt gentemot den andra parten (1 kap. 2 § SkbrL). Regressrätt betyder att en person har betalat en skuld åt en annan person och därefter har rätt att kräva tillbaka skulden från den personen.
I ditt fall har ni kommit överens om att din man ska vara ensam ansvarig för lånen. Ert avtal gäller inte i förhållande till banken, men däremot är det giltigt som en intern överenskommelse mellan er två. Det innebär att du bör ha regressrätt avseende hela lånebeloppen gentemot din man. Du skriver att du på grund av låg inkomst saknar möjlighet att betala lånen, men om du skulle hitta ett sätt att betala lånen på kan du alltså sedan föra en regresstalan mot din man.
Kronofogden
Det som verkar ha hänt i din situation är att ett eller flera inkassobolag har ansökt om betalningsföreläggande hos Kronofogden avseende era gemensamma lån (2 § BfL). Du skriver att du har bestridit ansvar, vilket jag förutsätter har skett skriftligen och i rätt tid. Det som händer nu är att Kronofogden meddelar inkassobolaget att du bestrider betalningsansvar. Inkassobolaget kan då begära att målet ska överlämnas till tingsrätten, vilket troligtvis kommer ske. Om inkassobolaget vinner i tingsrätten kan du bli skyldig att betala både dina egna och motpartens rättegångskostnader.
Du undrar särskilt om det finns några argument du kan använda för att undgå utmätning och betalningsanmärkning. Mot bakgrund av enbart informationen i din fråga är min bedömning att chanserna att vinna sådan framgång är små. I förhållande till långivarna är ni solidariskt betalningsansvariga för lånen. Möjligen kan du med hjälp av regler i avtalslagen försöka hävda att låneavtalen ska ogiltigförklaras. I avtalslagens 3 kap. finns ett antal ogiltighetsgrunder, till exempel tvång och svek, som kan åberopas för att få en rättshandling ogiltigförklarad. Om jag ser till den information du delat om låneavtalens tillkomst verkar förutsättningar för att få låneavtalen ogiltigförklarade saknas, men återigen kan bedömningen bli en annan beroende på omständigheterna i just ditt fall.
Polisanmälan
Som jag förstår det har du gjort en anmälan till Polisen avseende att din man olovligen har tagit ut stora summor pengar från konton som tillhör dig. Polisens handläggningstider kan ibland vara långa. Polisen kommer att titta på din anmälan och sedan avgöra om en förundersökning, också kallat brottsutredning, ska inledas. Under en eventuell brottsutredning kommer du och din man förhöras i egenskap av brottsutsatt respektive misstänkt. Hur lång tid en brottsutredning tar varierar kraftigt. Om förundersökningsledaren kommer fram till att tillräckliga bevis finns så kommer åtal väckas och därefter följer en rättegång. Om din man skulle fällas för ett brott, till exempel bedrägeri, kan du få rätt till skadestånd.
Ansöka om skilsmässa
För att skilja dig ska du vända dig till tingsrätten. I vissa fall ska ni ha så kallad betänketid innan skilsmässan kan genomföras. Om ni är överens om att ni vill skiljas kan ni ansöka gemensamt om skilsmässa med hjälp av denna blankett. Om ni däremot inte är överens kan du ansöka enskilt om skilsmässa genom denna blankett.
Sammanfattning
Utifrån informationen i din fråga verkar det som att chanserna att slippa utmätning och betalningsanmärkning är små. Det kan dock finnas andra omständigheter som ändrar den bedömningen. Om du tror att sådana omständigheter saknas kan ett alternativ vara att ta tillbaka ditt bestridande, så att du slipper betala inkassobolagets rättegångskostnader om du förlorar i en eventuell rättegång.
Din man har gjort sig skyldig till ett eller flera brott genom att ta ut pengar från dina konton utan lov. Om din anmälan leder till åtal och en fällande dom kan din man bli skyldig att utge skadestånd till dig. Tänk på att spara all eventuell användbar bevisning i form av exempelvis sms och mejl. Om du inte hör något från polisen inom den närmsta tiden kan du med fördel ringa och fråga hur det går med din anmälan.
Rekommendation
Jag råder dig först och främst att ringa till inkassobolagen och förklara hur det ligger till. I bästa fall kan ni komma överens om en avbetalningsplan eller liknande. Du kan också ringa till Kronofogden. Kronofogden har bättre kunskap om detaljerna kring skulderna än jag har och brukar vara hjälpsamma.
Vidare råder jag dig att ta kontakt med en jurist. Våra kunniga jurister på Familjens Jurist kan bidra med juridisk rådgivning avseende din ekonomiska situation och givetvis hjälpa dig med den stundande bodelningen – här kan du boka en tid. Ett billigare alternativ är att upprätta en bodelning online genom Familjens Jurists smidiga onlinetjänst. På Familjens Jurists hemsida kan du även läsa mer om skilsmässa, bodelning, äktenskapsförord, skuldebrev och mycket annat som berör din situation.
Jag hoppas att du känner att du fick svar på dina frågor! Om du har andra funderingar är du varmt välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.