.Antag ett 'trasigt' förhållande. Parterna har tillsammans tagit ett gemensamt personlån i bank tidigare och köpt en segelbåt tillsammans. Båten kan man framtvinga försäljning av enligt samägandelagen. Men hur gör man med det gemensamma lånet. Den ena parten har bestämt sig: "Jag betalar ingenting till banken, så får Du problem med bank och kronofogde!" (Han får nämligen inga lån själv, utan förutsättningen var att båda skrev på visar det sig)! Den 'snälla' parten står där och får betala hela lånet, eller? Kan man få kronofogden att återkräva hälften av räntor och amorteringar från den krånglande parten, efter att den 'snälla' betalat tillbaka hela lånet??
Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!
Gemensamma lån
Allmänna regler för olika slags fordringar, inklusive lån, finns i skuldebrevslagen. Huvudregeln när flera personer skuldsätter sig gemensamt, exvis genom att ta ett gemensamt lån, är följande:
Är skuldebrev utfärdat av flere utan förbehåll om delad ansvarighet, svare de en för alla och alla för en för vad förskrivet är.
Där någon av dem betalt gälden, äge han att av varje medgäldenär utkräva dennes andel. [...]
Om ni inte har avtalat om något annat så delar ni alltså ansvaret en för alla och alla för en. Det innebär att borgenären (banken) kan kräva vem de vill av er två att betala skulden. Paragrafens andra stycke ger dock dig som betalande gäldenär rätt att kräva betalning av den gäldenär som inte har betalat sin andel. Det är ett s.k. regressanspråk. Det kan du få hjälp av Kronofogden med, men om inte den andra gäldenären kan betala så är du skyldig att betala hela skulden.
Jag hoppas att det var svar på din fråga. Om du har någon annan fundering, om detta eller något annat, så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.
Med vänlig hälsning,
Helmer
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.