Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

God tro vid misstagsbetalning, kommer jag att få tillbaka pengarna?

Hej! Jag upptäckte att jag fört över 16 000 kronor till fel person, detta var för cirka 5 veckor och då personen aldrig hörde av sig om det upptäckte jag det först nu. Jag kontaktade personen, som inte vill ge tillbaka pengarna, då han säger att han använde upp pengarna i "god tro", då han trott det var hans lön!
Vad betyder egentligen "god tro"? Kommer jag inte få tillbaka mina pengar?

Rådgivarens svar

2019-09-21

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller vid misstagsbetalningar och hur du kan gå vidare i din situation.

Misstagsbetalningar
Det finns ingen lag som reglerar rätten att få tillbaka felaktiga överföringar. Istället gäller en allmän princip som kallas condictio indebiti som betyder att felaktiga betalningar ska gå åter. Huvudregeln är alltså att betalningar som skett av misstag skall betalas tillbaka. Detta gäller så länge inte mottagaren varit i god tro och inrättat sig efter betalningen. Med inrättade menas exempelvis att man spenderat pengarna eller planerat sin ekonomi efter de pengar man fått av misstag. 

God tro
Med god tro menas att mottagaren av pengarna inte upptäckt eller haft skäl att upptäcka att betalningen var felaktig. Syftet är alltså att den som inte visste att det var en felaktig betalning, och inte heller haft någon anledning att tro det, inte ska bli återbetalningsskyldig på grund av att utbetalaren begått ett misstag. Beloppets storlek och partsförhållandet spelar roll vid bedömningen. Det är är till exempel lättare att argumentera för att man har varit i god tro när beloppet är litet och utbetalningen skett av en arbetsgivare eller annan part som man vanligtvis får pengar ifrån. Vid bedömningen kan också tiden som förflutit sedan betalningen beaktas. Ju längre tid som gått innan betalaren kräver pengarna tillbaka, desto svårare blir det för betalaren att få tillbaka pengarna.

I din situation
Huruvida personen som mottagit dina pengar har varit i god tro (inte borde ha förstått att det rörde sig om en misstagsbetalning) går inte att direkt svara på eftersom domstolen måste göra en helhetsbedömning av samtliga omständigheter. Till din fördel har du omständigheterna att det har varit ett relativt stort belopp som mottagaren troligtsvis märkt av samt att utbetalningen skett av dig som privatperson vilket gör att mottagaren har haft anledning att ifrågasätta om det verkligen var hans lön. Mottagaren har nämnt att han har använt upp pengarna vilket visar att han har inrättat sig efter betalningen. Om det är så att han dessutom fått sin riktiga lön från sin arbetsgivare så har han ingen anledning att förvänta sig en “extra” lön från dig, varför han borde märkt att han erhållit det dubbla beloppet. 

Sammanfattning och rådgivning
Huvudregeln är att misstagsbetalningar ska gå åter så länge inte mottagaren varit i god tro och inrättat sig efter betalningen. Mottagaren av dina pengar har hävdat att han varit i god tro men det finns omständigheter framförda ovan som skulle kunna tala emot detta. 

Det du kan göra för att få tillbaka dina pengar är att ansöka om stämning i närmaste tingsrätt. Jag rekommenderar att du tar kontakt med en jurist som kan hjälpa dig att reda ut omständigheterna samt föra processen vidare, du kan ringa Familjens Jurists kontaktcenter på 0771-771 070 för att ta reda på om de kan hjälpa dig i frågan. Du får själv avgöra om det är värt att ta upp målet i domstol då det innebär en risk att du måste betala motpartens rättegångskostnader om du förlorar målet. För ett mål som rör ett krav under ett halvt prisbasbelopp (23 250 kr för 2019) är ansökningsavgiften till tingsrätten 900 kronor, läs mer om stämningsansökan på Domstolsverkets hemsida

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Om du har några andra funderingar så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.