Min fråga handlar om när en situation kan bli föremål för polisanmälan för ofredande.
Min sambo hade ett samtal med sin son, som just separerat och hade en del personliga problem. Min sambo jämförde då hans situation med hennes då hon skilde sig på grund av hennes mans drickande. Hennes son åkte då hem till sin far och sa: mamma påstår att ni skildes pga ditt drickande. Detta påstående upprörde då hennes ex.
Efter en vecka kom ett oerhört långt, och kränkande mail från honom till henne, vilket vi ignorerade. Därefter kom tre stycken samtal, med inspelade röstmeddelanden, från hennes f.d. mans sambo där "vi kräver ett svar". Vilket vi också ignorerade då det inte fanns något att svara på i det kränkande sms:et. Efter någon tids tystnad kom det ytterligare sms, med kränkande påståenden. Med någon veckas och kanske månads tidsrymd, så kom totalt tre eller fyra stycken till sms, med oförskämdheter.
Jag valde att svara att vi inte ville ha några ytterligare samtal, sms eller andra kontakter.
Det kom dock fler sms från min sambos f.d man, samt flertalet samtal och även mail. Ytterligare försök gjordes att säga upp kontakten, och telefonerna blockerades. Då kom även ett skriftlig brev med samma förolämpande innehåll.
Hela historien startade alltså med att min sambos son gick till sin pappa och frågade om skilsmässan berodde på hans drickande, vilket han avfärdar. Min fråga är om alla sms och liknande kan vara grund för en polisanmälan om ofredande, då vi uttryckligen krävt att inga fler kontakter önskas.
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Brottet ofredande regleras i brottsbalken (BrB), närmare bestämt 4 kap. 7 § BrB. I bestämmelsen ryms bland annat gärningar som då någon fysiskt antastar en person eller utsätter annan för hänsynslöst beteende eller störande kontakter, om gärningen har varit ägnad att kränka någons frid på ett kännbart sätt.
När kan kontakter utgöra ofredande?
I ditt fall verkar det bli relevant att tala om kontakter. Det är både fysiska kontakter och kontakt över internet som omfattas. Kontakterna kan vara störande till exempel genom att det sker ofta, men också när och hur kontakterna sker kan spela roll. Det är också av betydelse vad kontakterna har inneburit för dig och din omgivning. Vidare ska handlandet ha inneburit en kännbar fridskränkning för att kunna innefatta straffansvar.
Hänsynslöst beteende eller agerande
För att en gärning ska vara straffbar måste den vara av integritetskränkande karaktär. Vanliga exempel i rättspraxis på hänsynslöst beteende är exempelvis oönskade telefonpåringningar. I ett tidigare fall (RH 1997:114) har domstolen ansett att tio försändelser (bland annat vykort och andra skrivelser) med nedsättande och kränkande innehåll till en person under en period om knappt tre månader är att bedöma som ofredande.
I förarbetena till bestämmelsen stadgas det också att om kontakterna är nedsättande eller innehåller ett kränkande budskap behövs inte samma mängd för att det ska röra sig om ofredande, jämfört med om kontakterna haft ett innehållslöst eller ofarligt innehåll.
Rekvisitet "ägnad att kränka den utsattes frid på ett kännbart sätt"
Med att gärningen ska vara "ägnad att kränka den utsattes frid på ett kännbart sätt" menas att det är tillräckligt att gärningen typiskt sett är sådan att någons frid kränkts. Däremot menar man att vissa gärningar kan vara ovälkomna, otrevliga eller obehagliga, men som man som person ändå måste tåla. Bedömningen måste dock göras i det enskilda fallet och med hänsyn till den enskilde målsäganden.
Uppsåtligt brott
Enligt 1 kap. 2 § BrB stadgas utgångspunkten, att en gärning ska ha begåtts med uppsåt för att straffansvar ska bli aktuellt. Vid brottet ofredande krävs uppsåt och det kan normalt anses föreligga exempelvis då någon har bett en annan att sluta ta kontakt och vederbörande fortsätter med kontakten.
Sammanfattning och rekommendation
För att det ska vara fråga om ofredande krävs att det är fråga om störande kontakter eller annat hänsynslöst agerande. Det krävs också att gärningsmannen har genomfört gärningarna med uppsåt att kränka den utsattes frid på ett kännbart sätt. Beroende på kontakternas eller agerandets karaktär kan det krävas fler eller färre antal gärningar.
Mot bakgrund av hur brottet ofredande är konstruerat och din egen berättelse skulle jag säga att du troligtvis har en stor chans att vinna framgång med en polisanmälan. Med det sagt vill jag dock påminna om att som i all juridik så är det omständigheterna i det enskilda fallet som kommer spela roll i en rättsprocess, och jag kan bara tala med utgångspunkt i hur frågan är ställd.
Jag rekommenderar att du kontaktar en jurist i samband med polisanmälan. Då kan du få hjälp med att gå igenom vad som har hänt, hur processen går till och vad som förväntas av dig som brottsutsatt under polisförhör. Det kan ge en större trygghet i situationen.
Om du vill ha mer hjälp i den här frågan, eller i en annan fråga är du varmt välkommen att kontakta oss igen på Fråga Juristen, eller boka en tid med en av våra jurister.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.