Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Har arbetsgivare brutit mot reglerna om företrädesrätt i LAS och har man rätt till skadestånd på grund av detta?

Hej,
Jag jobbade inom Region Västmanland och blev uppsagd efter att mitt vikariat tog slut. Kvalificerade mig till företrädesrätt och lämnade in skriftligen till regionen som godkände denna. Ca 3 månader efter att min tjänst avslutades ringde en arbetsgivare upp mig inom regionen då de fått mitt namn från turlistan för företrädesrätt. Jag hade just då sjukskrivning på 50% och berättade detta samtidigt som jag sa att jag ville ha tjänsten. Chefen skulle kolla med HR så att det var ok och så ringde HR upp mig och sa att jag inte var aktuell för tjänsten då jag var sjukskriven på 50%. För mig har man frångått företrädesrätten här och dessutom diskriminerat mig pga sjukskrivningen?
Efter detta sökte jag en tjänst inom regionen också efter 3 månader efter mitt avslut på förra tjänsten, då vikariat på samma arbetsplats och för samma person som jag vikarierade för tidigare. Blev inte kontaktad av HR angående företrädesrätten denna gång men kontaktade chefen på enheten som bara sa att de kollade på alla ansökningar och sedan fick jag mail om att tjänsten gått till annan. Kontaktade HR igen då jag nu anser att de frångått LAS och företrädesrätten två gånger nu. Det har inte skett några förhandlingar där man valt annan i turordningen utan tjänsterna har gått till helt nya personer. HR har tidigare svarat mig att jag matchas mot alla tjänster inom mitt yrke och att det är mot både heltid och deltid och att jag har företräde på båda dessa även om jag fortfarande är sjukskriven 50%. Har nu fått sjukersättning på 50% men detta först från 1/2 2020 och alltså inte medans jag sökte tjänsterna eller pratade med HR tidigare. HR blev tysta efter mitt mail där jag vill ha förklaring på varför företrädesrätten frångåtts och där jag påtalar att jag förlorat ekonomiskt pga detta. Första tjänsten var heltid tills vidare och andra var vikariat i 12 månader. Står först på turlistan men det verkar ju inte hjälpa mig. Har jag rätt att begära skadestånd och ersättning för kränkning? Hur går jag vidare? Räknas mitt mail som att jag har påbörjat yrkande om skadestånd om jag skrivit att jag kommer söka ekonomisk ersättning för detta eller behöver jag göra en formell begäran om skadestånd. Vill gärna undvika domstol om möjligt.

Rådgivarens svar

2020-03-08

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen!

Som jag förstått frågan har du haft företrädesrätt och undrar om du kan få ersättning för att arbetsgivaren inte följt reglerna om företrädesrätt samt få ersättning för diskriminering. Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

Företrädesrätt och skadestånd enligt LAS

Som du är inne på, är det lagen om anställningsskydd (LAS) som reglerar frågor om företrädesrätt till återanställning. Jag antar att du uppfyller kraven för företrädesrätt, så jag kommer ta upp på vilket sätt man kan avvika från denna. Om flera arbetstagare har företrädesrätt, bestäms turordningen med utgångspunkt i varje arbetstagares sammanlagda anställningstid hos arbetsgivaren. Arbetstagare med längre anställningstid har företräde framför arbetstagare med kortare anställningstid och vid lika anställningstid ger högre ålder företräde (LAS 26 §).

Om en arbetsgivare bryter mot lagen ska denne ersätta arbetstagaren för skada som uppkommer (LAS 38 § st. 1). Skadeståndet kan avse både ersättning för den förlust som uppkommer och ersättning för den kränkning som lagbrottet innebär (LAS 38 § st. 2).

Enligt lagen ska arbetsgivaren alltså om fler arbetstagare med företrädesrätt ansöker om tjänst, endast utgå från sammanlagda anställningstid eller ålder om anställningstiden är lika. Arbetsförmåga på 50 % leder inte till förlorad företrädesrätt.  Detta innebär att om arbetsgivaren brutit mot reglerna i LAS, kan skadeståndsskyldighet uppkomma.

Diskrimineringsersättning

Frågor om ersättning för diskriminering hittar man i diskrimineringslagen (DiskL).

Enligt DiskL 2 kap. 1 § får en arbetsgivare inte diskriminera den som gör en förfrågan om eller söker arbete. Diskriminering definieras enligt lagen som: direkt diskriminering, indirekt diskriminering, bristande tillgänglighet, trakasserier, sexuella trakasserier eller instruktioner att diskriminera (DiskL 1 kap. 4 §). Vidare måste diskrimineringen ske på grund av någon av de sju olika diskrimineringsgrunderna: kön, könsöverskridande identitet, etnisk tillhörighet, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder (DiskL 1 kap. 5 §).  Den som bryter mot förbuden mot diskriminering ska betala diskrimineringsersättning för den kränkning som överträdelsen innebär (DiskL 5 kap. 1 §).

För att det rättsligt sett ska röra sig om diskriminering, måste du blivit diskriminerad enligt någon av lagens definitioner och det måste ha koppling till en av diskrimineringsgrunderna i lagen. Eftersom jag saknar vissa uppgifter, är det svårt för mig att på rak arm svara på om du rättsligt sett blivit diskriminerad. Det går dock inte att utesluta att du blivit utsatt för diskriminering, men utan fler detaljer kan jag inte med säkerhet svara på detta.

Yrkande om skadestånd

Om du skickat ett mejl om ekonomisk ersättning, kan detta förstås (beroende på själva mejlet) som att du begär skadestånd. Regler om ”formell” talan finner man i rättegångsbalkens 13 kapitel. En ”formell” skadeståndstalan kan bara väckas genom stämning i domstol (RB 13 kap. 4 §).

Sammanfattning

Om du har haft företrädesrätt, men arbetsgivaren brutit mot detta, kan du ha rätt till skadestånd enligt LAS 38 §. Huruvida du har rätt till diskrimineringsersättning är svårare att svara på, men det kan inte uteslutas. Din begäran om ekonomisk ersättning kan för arbetsgivaren förstås som ett yrkande om skadestånd, men det är inte ett yrkande i ”formell” mening eftersom detta måste göras i domstol. Om du är medlem i en fackförening rekommenderar jag att du vänder dig till dem för att se hur du ska gå vidare. Om du inte är medlem i en fackförening, rekommenderar jag dig att kontakta en jurist. Familjens jurist har allmän rådgivning som du kan vända dig till för att se hur du ska gå vidare.

Om du har ytterligare funderingar, så är du varmt välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.