Hej!
Vad är det egentligen ett muntligt avtal? Kan någon tvinga någon att jobba utan vilja?:
Jag ansökte flera jobb som lärare bl a mitt största drömjobb (fast jobb nära där jag bor). Jag har fått första jobberbjudande på ett år den 4 juni en skola som ligger två timmar långt ifrån och jag kom överens att skriva under avtalet den 12 juni utan att rektorn frågat mig om jag intresserad, hon räknat att det är självklart och jag räknat att jag har tid framför mig att vänta besked från mitt drömjobb. Den 8 juni har jag fått andra erbjudandet på ett år i en skola som ligger 40 minuter långt ifrån mig. Under samtalet frågade rektorn om jag "tackar ja" och sa att jag funderar men hon fortsatt att förklara lite detaljer om lön och lov osv. Rösten var inte så tydlig och täckning var dålig så att samtalet avbrutits och rektorn ringde igen och hon sa att täckning var dålig och jag även frågande henne två gånger om lön och var inte säker på om det var 20800 eller 28800. Hon slutade samtalet med att säga hämta en belastningsregister och ring mig efter 10 dagar och jag sa till henne jag ringer dig efter en vecka. Jag är invandrare och förstod inte allt vad hon sa och trodde att skriftligt avtal är viktigast.Efter samtalet och eftersom jag var inte så säker vad jag har hört, ringde jag igen och frågade igen om hon godkände mig innan jag tackar nej till första erbjudande. Därefter tackade jag nej till första erbjudandet och tyckte att jag har en vecka medan jag får besked från mitt drömjobb. Rektorn i första erbjudandet förstod situationen utan problem. Den 14 juni fick jag jobberbjudande från mitt drömjobb och jag tackade ja med glädje. Jag skickade mänskligt mail till det andra erbjudandet och förklarade min situation att det är min dröm att jobba tillsvidare utan att tänka på framtiden. Rektorn säger att jag tackade jg och att jag måste jobba hos henne.Kan rektorn tvinga mig att jobba hos henne?
Om jag är tvungen att jobba där jag inte vill, kan jag be uppsägningstid på en månad när vi skriver under avtalet? (då kan jag säga upp avtalet direkt innan jag börjar) och om rektorn inte accepterar uppsägningstid i avtalet kan jag komma undan avtalet? Måste jag skriva under ett avtal som jag är inte nöjd med?
Nu känner jag otrygg hos den rektorn och vet inte vad som gäller i så fall psykisk arbetsmiljö där man jobbar utan vilja och utan trygghet. Finns det skadestånd om jag inte vill jobba där? Har jag inte tecknat muntligt avtal med mitt drömjobb också?
Hej,
Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Den rättsliga regleringen för anställningar hittar du främst i LAS, men det kan också regleras i kollektivavtal ifall det gäller på ens arbetsplats. Nedan följer en redogörelse för din situation med svar på din fråga. Observera att denna fråga är besvarad utifrån vad som gäller enligt lag, så om din arbetsplats omfattas av kollektivavtal så behöver du se över om kollektivavtalet säger någonting annat än lagen.
Avtal
Lagen stadgar inget formkrav för ett anställningsavtal, vilket betyder att det även kan ingås muntligt. Ett muntligt avtal är juridiskt bindande för både arbetsgivaren och för dig som arbetstagare. När avtal anses ingångna regleras i avtalslagen, om ingenting annat anges. Utgångspunkten enligt avtalslagen är den så kallade anbud-acceptmodellen. Denna bygger i korthet på att den ena parten (anbudsgivaren) först lämnar ett anbud, varefter den andre parten (anbudsmottagaren) svarar med en accept. Under förutsättning att accepten är likalydande med anbudet (d.v.s. att viljeförklaringarna överensstämmer) och kommer anbudsgivaren tillhanda inom den s.k. acceptfristen, har i normala fall ett bindande avtal ingåtts. Du nämner att du, med arbetsgivare nummer två, blev tillfrågad om du tackade ja och svarade att du funderar. Då har du alltså inte ännu accepterat anbudet. Om du däremot senare under samtalet tackade ja, eller i annan kontakt tackade ja, så har du accepterat arbetsgivarens erbjudande om anställning och ett avtal har ingåtts mellan er. Jag tolkar det inte som att detta skett, men om du vet med dig att du kan ha tackat ja så kan ett avtal alltså ha ingåtts även om du inte skrivit under något skriftligt avtal.
Arbetsskyldighet
Om det är så att ett avtal uppkommit mellan er så har du arbetsskyldighet och behöver säga upp dig för att avtalet ska avbrytas. Uppsägningstiden varierar ofta beroende på vad som är avtalat i individuella anställningsavtal samt i kollektivavtal samt beroende på vad man har för anställningsform. Finns ingenting reglerat så gäller LAS, som anger en uppsägningstid om en månad för tillsvidareanställningar. Du har möjlighet att säga upp dig direkt, men kommer ni inte överens om annat så har du arbetsskyldighet även under uppsägningstiden och det finns en risk att du blir skadeståndsskyldig om du frångår detta. Utgångspunkten för visstidsanställningar är att de löper ut vid datumet som angetts som slutdatum.
Sammanfattning och råd
Om ett avtal ingåtts så har du alltså arbetsskyldighet. Om du aldrig accepterade arbetsgivarens erbjudande om anställning så har du ingen arbetsskyldighet. Något som kan vara bra för dig att veta är också att även om muntliga avtal är bindande och gäller mellan arbetsgivaren och arbetstagaren så är de svåra att bevisa när det ännu inte finns något skriftligt avtal som styrker den tidigare överenskommelsen. Det är också så att inom juridiken är det den som påstår någonting som ska bevisa att detta stämmer, vilket innebär att det i er situation är arbetsgivaren som behöver styrka att ni ingått ett avtal. Om du står fast vid att ett avtal aldrig ingåtts mellan er så är det alltså arbetsgivaren som får bevisa att det finns ett avtal. Detta kan bli svårt ifall ni aldrig kommunicerat skriftligt om tjänsten.
Jag rekommenderar dig att, om du är med i ett fackförbund, ta kontakt med dem för eventuellt stöd ifall det uppstår en tvist mellan dig och arbetsgivaren. Du kan också ta kontakt med en jurist. Genom att följa denna länk kan du också se vad Familjens Jurist erbjuder för tjänster, för framtida behov.
Jag hoppas att du fått svar på dina frågor!
Med vänliga hälsningar,
Fråga Juristen
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.