Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Har jag rätt att vara med på ett möte med min mans arbetsgivare?

Hej, jag behöver veta mina rättigheter för deltagande vid möte med en fullmakt. Min man ska ha ett möte med sin fd. arbetsplats gällande ett juridiskt arbetsrättsligt ärende. Jag som hans fru har varit med och följt hela ärendet och jag är dessutom ett vittne. Min makes arbetsgivare vill inte att jag ska vara med på mötet då facket kommer att vara med men både jag och min man vill att jag deltar. Planerat möte kommer dessutom troligen ske digitalt hemifrån- har jag då rätt att vara i min bostad under tiden mötet pågår även om jag inte är med? Oavsett vad så är frågan: Ger en fullmakt (som är underskriven av både mig och min man) som godkänner mitt deltagande, mig rätt att vara med på mötet (oavsett vad min makes fd arbetsgivare säger?)

Rådgivarens svar

2023-01-29

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Som jag förstår det undrar du hur mycket som är möjligt att göra med en fullmakt och om det är möjligt att ta med sig en nära anhörig på ett möte med sin arbetsgivare eller före detta arbetsgivare. Jag kommer därför att redogöra för reglerna i Lag om avtal och andra rättshandlingar på förmögenhetsrättens område (AvtL).

Fullmakt

En person (fullmaktsgivaren) kan utfärda en fullmakt för att tillåta andra att rättshandla i dennes ställe. Den som mottar fullmakten (fullmaktstagaren) har rätt att företa rättshandlingar i fullmaktsgivarens namn i förhållande till tredje man (AvtL 2:10). En fullmakt kan avse en mängd olika saker, bland annat att ingå avtal om köp, delta i bolagsstämmor eller betala räkningar osv.

Begränsningar av när fullmakt kan användas

Det finns ingen lag som reglerar exakt när en fullmakt får användas utan fullmakt kan generellt sätt användas när som helst. En fullmakt är alltså något som en person kan utfärda för att överföra en rätt. Det förutsätter alltså att personen själv förfogar över rätten för att hen ska ha rätt att vidarebefordra den.

Vem som får delta i ett möte

I ett möte med en arbetsgivare så beror det naturligtvis på vad det är för möte eftersom det i vissa situationer är arbetsgivaren som bestämmer vem som får delta, framförallt i situationer då det är uppgifter om företaget och företagshemligheter som kan komma att diskuteras. I vissa situationer gällande arbetsrätt är det istället fackförbundet som agerar motpart mot företaget och då kan fackförbundet också ha en del att säga till om angående vem som får delta.

I din situation

Jag kan inte svara ja eller nej på frågan om du har rätt att delta vid mötet eftersom det inte finns någon tydlig reglering på området. Som jag förstår det är inte tanken att du ska delta genom att rättshandla åt din man utan det är snarare att du bara ska delta vid mötet. I en sådan situation behövs ingen fullmakt utan det behövs endast tillstånd att delta vid mötet. Eftersom jag inte har mer information kan jag inte uttala mig om ifall det är ett sådant ärende där du har rätt att delta. Jag rekommenderar dig istället att kontakta fackförbundet som är involverat i ärendet som kan hjälpa dig vidare och som också kan avgöra om det är lämpligt att du deltar. Det kan vara olämpligt exempelvis eftersom du skulle kunna vara ett vittne i en framtida rättegång i ärendet. Om det är så att mötet sker på distans har du dock självklart rätt att vara hemma under tiden som mötet sker.

Jag hoppas att du kände att det här var svar på din fråga och annars är du välkommen att kontakta oss med en ny!

Med vänlig hälsning, Hanna

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.