Hej! Jag är 16 och timanställd. Jag har inget skriftligt avtal och har jobbat ca 3 år, och har nu ifrågasatt semesterersättning. Vad jag förstod det som när jag läst på har man rätt till semesterersättning om inget avtal är skrivet och det inte framgår på lönespecifikationen att det ingår i lönen. När jag började sa dem att det var 85kr/h fram tills man jobbat 100h då den ändrades till 100kr/h. Nu när jag ifrågasatte säger de att semesterersättningen ingår i de 100kr jag får i timmen, vilket aldrig tidigare nämnts. Det har gått snart ett halv år sedan jag ställde frågan och de har sagt de ska kolla närmre men får fortfarande inget svar. Senaste återkopplingen var att de skulle fråga riktiga revisorer som skulle få bestämma om vi har rätt till semesterersättning eller ej. Det är en ideell förening jag arbetar för. Har jag rätt till semesterersättning och hur ska jag gå till väga vidare med detta?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om arbetsrätt och semesterersättning. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i semesterlagen, förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.
Som anställd har man rätt till semesterförmåner, oavsett vilken form av anställning man åtnjuter (se 1 §). Denna rätt går inte att avtala bort. Till att börja med kan sägas att om det inte planeras att arbetstagare ska arbeta mer än tre månader och som inte varar lång tid kan det avtalas att semesterledighet inte ska läggas ut. Om semesterledigheten inte läggs ut har arbetstagaren rätt till semesterersättning (5 §). Av 30 § framgår att semesterersättning ska betalas ut utan oskäligt dröjsmål. Det finns även möjlighet att kräva ersättning för uppkommen skada när arbetsgivaren bryter mot semesterlagen (32 §). Semesterersättningen ska vidare avse 12% av den sammanlagda under intjänandeåret utbetalda lönen innan skatt (16 b och 28 §). Om avtal strider mot arbetstagarens rättigheter, är avtalet ogiltigt i den delen (2 §).
Om det finns kollektivavtal kan utbetalningen regleras annorlunda. Om semesterersättningen betalas ut i samband med den vanliga lönen så ska det klart och tydligt framgå på lönespecifikationen vad som utgör vanlig lön och vad som utgör semesterersättning, exempelvis genom att det är två olika poster på specifikationen.
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.
Du har som arbetstagare en ovillkorad rätt till semesterförmåner. Om arbetsgivaren hävdar att semesterersättningen ingått i lönen, då ska det också tydligt framgå av lönespecifikationen vad som utgör semestersättning och vad som utgör vanlig lön. Därför är det oklart om du fått det inkluderat i din lön när du tjänade 85 kr/h. Du bör därmed starkt stå på dig och säga att du har rätt till semesterersättningen och att du vill få en tydlig specifikation som redogör för vad som avsett semesterersättning, och vad som avsett din timlön för din tidigare timlön.
Vad som gäller nu när de påstår att semesterersättningen ingår i lönen ska som tidigare sagt tydligt framgå i din lönespecifikation. Be därmed även nu om att få det preciserat i dina lönespecifikationer, och att du har rätt till det du tjänat in fram tills nu.
Hur semesterersättningen betalas ut eller hur den beräknas kan framgå av ett kollektivavtal, så om din arbetsgivare är bundet av ett kan du se där.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var om du har rätt till semesterersättning, och som arbetstagare har du rätt till någon form av semesterförmån. Min rekommendation med dig är att tala med din arbetsgivare om allvaret i frågan, och att du har din rätt som grund. Du bör också rådfråga din chef om att få ner er överenskommelse i ett skriftligt avtal, då det tryggar er överenskommelse för framtiden.
Med det hoppas jag att du fått svar på din fråga! Om fler frågor uppkommer är du alltid välkommen att ställa en till fråga till oss på Fråga Juristen, alternativt att boka tid med en jurist om du vill ha ytterligare hjälp. Om du är medlem i ett fackförbund kan du även söka hjälp därifrån i frågan.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.