Hej,
Jag har en fråga angående sjukpenning.
Jag har 2 arbetsgivare och har mer än 100% arbetstid totalt. 90% på det ena och 100% på det andra.
Jag är sjukskriven 25 % från det ena jobbet. Har tidigare varit sjuk mellan 25-75%.
Iom att jag har min andra anställning, och alltså arbetstid på mer än 100% så får jag ingen ersättning från försäkringskassan. Är detta rätt?
Tänker om jag åter blir sjuk och måste vara sjukskriven helt från mitt 100% jobb, då får jag ju ingenting av försäkringskassan, och det känns ju jättefel.
Gör FK rätt?
Tänker att jag ju betalar skatt för båda mina anställmingar men står utan skydd.
Hej och tack ska du ha för att du ställer din fråga till Fråga Juristen! Här följer ett svar för vad som gäller i din situation.
Regler om sjukpenning finns i Socialförsäkringsbalken.
Vem har rätt till sjukpenning
Syftet med sjukpenning är att den som har nedsatt arbetsförmåga till följd av sjukdom ska kunna få ersättning för det inkomstbortfall som blir en konsekvens av ens sjukdom.
Sjukpenning kan lämnas till en försäkrad som har nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom. Ersättningens storlek är beroende av den försäkrades sjukpenninggrundande inkomst (SGI) och den omfattning i vilken dennes arbetsförmåga är nedsatt. Så står det i socialförsäkringsbalken kapitel 24 § 2.
Sjukdom och nedsatt arbetsförmåga
Enligt socialförsäkringsbalken kapitel 27 § 2 har en försäkrad person rätt till sjukpenning vid sjukdom som sätter ned hans eller hennes arbetsförmåga med minst en fjärdedel. Med sjukdom likställs ett tillstånd av nedsatt arbetsförmåga som orsakats av sjukdom för vilken det lämnats sjukpenning, om tillståndet fortfarande kvarstår efter det att sjukdomen upphört.
Inom socialförsäkringen anses en försäkrad ha arbetsförmåga när han eller hon, trots en sjukdom, har förmåga att försörja sig själv genom förvärvsarbete. Det innebär att man i lagens mening har arbetsförmåga även om man har en sjukdom, såtillvida att man fortfarande kan försörja sig genom att jobba.
Omplacering och annat normalt förekommande jobb
I socialförsäkringsbalken kapitel 27 § 47 står det att från och med den tidpunkt då den försäkrade har haft nedsatt arbetsförmåga under 90 dagar ska det även beaktas om han eller hon kan försörja sig efter en omplacering till annat arbete hos arbetsgivaren. Bedömningen av arbetsförmågans nedsättning ska göras i förhållande till högst ett heltidsarbete.
Att bedömningen ska göras i förhållande till högst ett heltidsarbete har förtydligats av Riksförsäkringsverkets i Allmänna råd (RAR 2002:5). Där står det att med heltidsarbete bör avses en arbetstid om 40 timmar i veckan om det inte finns kollektivavtal inom arbetsområdet som anger annat.
Enligt socialförsäkringsbalken kapitel 27 § 48 så gäller att från och med den tidpunkt då den försäkrade har haft nedsatt arbetsförmåga under 180 dagar ska dessutom, om det inte finns särskilda skäl mot det eller det i annat fall kan anses oskäligt, beaktas om den försäkrade har sådan förmåga att han eller hon kan försörja sig själv genom sådant förvärvsarbete som är normalt förekommande på arbetsmarknaden, eller annat lämpligt arbete som är tillgängligt för honom eller henne. Vid en sådan bedömning utgår man från vad som står bestämmelsen i 47 § agående vad som är ett heltidsarbete.
Paragrafen svara på frågan vad som händer om man har möjlighet att försörja sig själv genom annat arbete som normalt finns på arbetsmarknaden. Har man möjlighet att göra det efter att man har haft nedsatt arbetsförmåga i 180 dagar så anses man, objektivt sett, som arbetsför och då har man inte rätt till ersättning.
Tillämpning i ditt fall
Jag förstår att det kan vara krångligt att förstå hur och på vilka grunder försäkringskassan fattar sina beslut. Utgångspunkten är att man ska få sjukpenning för att täcka upp de inkomstförslutser man gör p.g.a. en sjukdom som nedsätter ens arbetsförmåga. I ditt fall verkar det som att du har möjlighet till och är kapabel att ha flera anställningar som tillsammans överstiger en heltidstjänst.
Som framgår av redogörelsen ovan utgår försäkringskassan från en heltidstjänst när de gör sin bedömning. Om man då endast har en tjänst och man inte klarar av att jobba heltid så är den heltidstjänsten som kommer att ligga till grund för bedömningen.
Vidare kan det vara så att försäkringskassan anser att du har tillräcklig arbetsförmåga, då man anses arbetsför om man kan försörja sig själv genom förvärvsarbete. Du jobbar mer än 100 % och försäkringskassan anser nog att du då är arbetsför och tyvärr inte har rätt till ersättning, trots att du har en sjukdom.
Sammanfattning
Även om det verkar konstigt är alltså utgångspunkten att sjukpenning ska utgå om man p.g.a. sjukdom har nedsatt arbetsförmåga och, som en följd av det, inte kan försörja sig. Du jobbar mer än 100 % och du kan då alltså försörja dig, även om du hade rätt till sjukpenning för inkomstbortfall kopplat till din första tjänst, som en följd av sjukdom och nedsatt arbetsförmåga.
Jag hoppas att du har fått mer klarhet angående vad som gäller i din situation!
Vänliga hälsningar,
Gabriel Axelsson
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.