Hej!
Vi har fått en orosanmälan angående vårt barns höga skolfrånvaro p g a att han har magproblem, trots att läkarutredningar pågår och har gjort ca 1 år (man hittar inte felet), samt att vi bett kuratorn på skolan att prata med barnet då han inte trivs på skolan. Är det verkligen rätt att orosanmäla? Har vi inte gjort det vi kunnat så här långt?
Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Här följer en redogörelse för vad som gäller.
Skolans anmälningsplikt till socialnämnden
Enligt 14 kap. 1 § socialtjänstlagen har alla som arbetar på en skola en skyldighet att genast anmäla till socialnämnden om de i sin verksamhet får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa. Anmälaren behöver inte göra någon egen bedömning av om barnet faktiskt far illa eller om socialnämnden behöver ingripa till barnets skydd, utan det finns en skyldighet att anmäla så fort man tror att ett barn kan fara illa. En misstanke om att ett barn far illa kan grundas på flera olika saker, och en hög frånvaro från skolan kan vara en sådan indikator. En anställd på en skola kan inte göra fel genom att göra en orosanmälan, även om det vid socialnämndens utredning sedan visar sig att inget ingripande behöver göras för att skydda barnet. Det är upp till socialnämnden att göra bedömningen av om barnet faktiskt behöver skyddas. Däremot kan en anställd som åsidosätter sin anmälningsplikt, t.ex. genom att ignorera varningsflaggor och strunta i att göra en orosanmälan, medföra diciplinansvar eller åtal för tjänstefel.
Er situation
Du beskriver att någon har gjort en orosanmälan till socialnämnden till följd av att erat barn har en hög frånvaro från skolan. Även om det kan kännas jobbigt att hamna i en sådan situation som förälder så har inte den som gjort orosanmälan gjort något fel. Det innebär inte heller att någon på skolan har gjort bedömningen att erat barn far illa, utan de har en skyldighet att göra en anmälan om det finns saker som tyder på att barnet kan fara illa. Hög skolfrånvaro kan vara en sådan faktor som tyder på det. Dock kan ju såklart hög skolfrånvaro också bero på andra saker, såsom att barnet har ett sjukdomstillstånd eller liknande. När socialnämnden har fått en orosanmälan kommer de att genomföra en utredning, och ifall det finns förklaringar till barnets frånvaro som visar att barnet inte far illa så kommer nämnden inte att göra något ingripande.
Hoppas du har fått svar på din fråga. Hör gärna av dig igen om du har några andra frågor.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.