Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Har spelsidan utnyttjat mig i mitt spelmissbruk genom att inte stänga av mig ordentligt?

Hej, jag anser att jag blivit utnyttjad av en spelsida. Jag ville stänga av mig själv från sidan permanent på grund av mitt spelmissbruk, vilket spelsidan hjälpte mig med. Men några veckor senare var jag i behov av att få tag i ett dokument av spelsidan och tar kontakt med dem igen. Sidan svarar att det kan ta upp till en vecka att få fram dokumentet, varpå jag bad dem att öppna sidan för mig igen så jag kunde försöka hitta dokumentet själv. Utan problem öppnade de sidan för mig inom tre dagar, men innan dess hade jag lyckats få tag på dokumenten jag behövde från en transaktionssida istället. Några dagar senare så sitter jag och spelar igen på deras spelsida, som jag ju ville bli permanent avstängd från, och förlorar pengar. När jag sedan kontaktar spelsidan igen så stänger de nu mitt konto permanent, medan de endast kunde stänga av mig tillfälligt förra gången. Kan jag kräva något tillbaka från spelsidan för att ha utnyttjat mig genom att inte ha stängt av mig helt? Spelsidan öppnade upp för mig att komma åt att spela utan problem när jag bad om ett dokument, fastän jag endast ville ha åtkomst till dokumentet och inte spelmöjligheten. Kan jag kräva någon kompensation? Tacksam för svar!

Rådgivarens svar

2022-11-16

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Din fråga gäller huruvida en spelsida du spelat på bär något rättsligt ansvar för att inte ha stängt av dig ordentligt från deras spelsida, och därmed utnyttjat dig i ditt spelmissbruk. Din fråga aktualiserar reglerna i spellagen och spelförordningen. Jag kommer att börja med att redogöra för vad som gäller generellt, och därefter kommer jag att applicera det på din situation.

Spelansvar

Den svenska spelregleringen har som utgångspunkt att spelproblematik ska tas på allvar, och att de negativa konsekvenserna av spelande ska motverkas. Om personer förlorar kontroll över sitt spelande kan det få långtgående ekonomiska och sociala konsekvenser. Licenshavare, så som en spelsida, är därför skyldiga enligt lag och förordning att vidta olika spelansvarsåtgärder för att motverka skadligt spelande. Licenshavare ska som del av sitt spelansvar bland annat tillhandahålla sina spelare möjligheten till självavstängning, enligt 14:11 § spellagen. Självavstängningen innebär att spelaren på eget initiativ stängs av och inte längre kan spela på sidan, antingen tills vidare, eller under viss tid. Om avstängningen gäller tills vidare så får den inte hävas på 12 månader. Det finns även möjlighet för spelaren att på liknande vis stänga av sig från allt registrerat spel genom en anmälan till spelmyndigheten, då gäller avstängningen hos alla licenshavare. Sådan nationell avstängning, oavsett om den är för en viss tid eller tills vidare, går inte att ångra. Spelinspektionen är den myndighet som är ansvarig för att säkerställa lagligheten och säkerheten på den svenska spelmarknaden, den har även ansvaret för det nationella avstängningsregistret Spelpaus.se. Licenshavare är därefter skyldiga att kontrollera om en spelare är avstängd i det nationella registret. 

Licenshavare har dessutom en lagstadgad omsorgsplikt enligt 14:1 § spellagen som innebär att sociala och hälsomässiga hänsyn måste iakttas i spelverksamheten. Licenshavarna är därför förpliktigade att motverka allt överdrivet spelande genom fortlöpande kontroll av spelbeteende, och när det finns anledning, hjälpa spelare som spelar överdrivet att minska sitt spelande.

I Spelinspektionens vägledning finns anvisningar för hur överdrivet spelande ska identifieras och åtgärdas av licenshavare. En samlad bedömning av spelares spelbeteende och vilka begränsningar som tidigare har vidtagits ska avgöra vilka åtgärder som borde vidtas i fallet. Spelbeteende som indikerar ett riskfyllt spelande kan exempelvis vara långa spelsessioner, tidigare avstängningar, eller att en spelare höjer sin insättningsgräns. Det beror på allvarlighetsgraden hos de indikatorer som uppmärksammas om någon åtgärd omgående ska vidtas. Licenshavaren borde även hänvisa till andra stödinsatser och följa upp vad som händer sen, om åtgärder väl har vidtagits för en spelare.

Om en licenshavare inte följer spellagen kan spelmyndigheten i värsta fall återkalla licensen, eller så kan licenshavaren få en varning och eventuellt betala en sanktionsavgift som tillfaller staten, spellagen 18:12 § och 19:10 §. Det finns inte något angivet i spellagen om skadestånd, emellertid skulle bestämmelser i skadeståndslagen (SkL) potentiellt kunna aktualiseras. Huvudregeln vad gäller skadestånd för ekonomisk skada är att det ska ha vållats genom brott, 2:2 § SkL, men att brista i spelansvaret eller inte fullfölja omsorgsplikten tas inte upp som något brottsligt. Licenshavare kan dessutom även ha friskrivit sig från eventuellt skadeståndsansvar i sina användarvillkor.

Din situation

I ditt fall verkar du först ha blivit avstängd viss tid, och därefter tills vidare. Din initiala avstängning verkar ha hävts tillfälligt för att ge dig åtkomst. I din situation är det svårt att säga om du har uppvisat ett riskbeteende som skulle ha krävt att spelsidan på en gång skulle ha stängt av dig tills vidare, eller på annat sätt vidtagit andra åtgärder för att uppfylla sin omsorgsplikt, eftersom det beror på en sammanvägning av flera faktorer i det enskilda fallet. Det framgår heller inte om du funnits med i det nationella avstängningsregistret eller endast varit avstängd i förhållande till denna spelsida.

Om nu spelsidan kan anses ha åsidosatt sina skyldigheter enligt spellagen genom att ge dig tillgång till spelsidan innan din avstängning var avklarad för att du skulle få tillgång till vissa dokument där, är det ändå inte säkert att du skulle kunna få rätt till någon ersättning för dina förluster från spelandet.  Du kan med fördel läsa igenom spelsidans användarvillkor för att bättre försöka ta reda på vad som gäller i just ditt fall och om spelsidan har något ansvar gentemot dig utöver vad som sägs i lag. Du kan även ta kontakt med Spelinspektionen för mer information om licenshavares spelansvar, eller för att få veta mer om var du kan vända dig för stöd i din spelproblematik. Även Familjens Jurist erbjuder kunniga jurister som kan ge ytterligare rådgivning i olika ärenden. Lycka till!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.