Hej! Jag har en behovsanställning med 0 garanterade timmar och ingen uppsägningstid nämns i kontraktet. Jag har nu fått en tjänst utomlands som går i kraft redan om två veckor. Jag sa upp mig till min arbetsgivare men denne svarar då med att jag är skyldig att jobba dom pass jag bokat upp. Vad händer om jag inte arbetar dessa pass utan hänvisar till mitt kontrakt där ja inte har någon uppsägningstid? Vad kan det bli för konsekvenser för mig som löntagare? Tack!
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Behovsanställning
Behovsanställningar regleras inte i någon lag. Vidare finns det väldigt få domar och litteratur som bestämmer hur en behovsanställning skall gå till. Anställningsformen finns eftersom det finns en möjlighet för arbetsmarknadens parter (fackförbund och arbetsgivare) att göra undantag från lagen genom kollektivavtal. Inom arbetsrätt är det vanligt att Lagen om anställningsskydd används, men den lagen gäller inte direkt för behovsanställningar.
Behovsanställningar kan vara tillsvidare eller på en begränsad tid. Skillnaden mellan en vanlig tillsvidareanställning och en tillsvidareanställning vid behov är att du som behovsanställd inte har inkomstgaranti. Detta innebär att du kan få jobba i princip hur lite som helst. Utöver det gäller samma förmåner. Vid en behovsanställning tillsvidare så gäller vanliga uppsägningsregler enl. Lagen om anställningsskydd.
Ditt fall
I ditt kontrakt står det ingenting om uppsägningstid. Detta innebär att vanliga uppsägningsregler gäller i enlighet med Lagen om anställningsskydd (LAS). I 11 § LAS står följande: För både arbetsgivare och arbetstagare gäller en minsta uppsägningstid av en månad.
Hoppas du fått svar på din fråga!
Med vänlig hälsning,
Wilma Tukonen
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.