Hej! Som jag förstått det kan det vara olaga intrång om jag tar tar mig in och stannar kvar i ett trapphus i en flerbostadsfastighet, men att det beror på om det varit låst eller inte, skyltat etc. Stämmer detta? Jag har också läst om ett projekt där fastighetsägaren gett Polisen befogenhet att avhysa och bötfälla personer på plats som befinner sig där olovligen. Som jag uppfattat det kan de inte göra så om jag säger att jag blivit insläppt eller att dörren stod på glänt. Vad gäller egentligen?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Jag kommer inledningsvis att redogöra för vad som krävs för att något ska utgöra olaga intrång. Regler om detta finns i brottsbalken (BrB). Därefter kommer jag redogöra för huruvida inträngande i trapphus kan utgöra detta och hur det förhåller sig till projektet du talar om. Avslutningsvis kommer jag sammanfatta vad som gäller.
Olaga intrång
Olaga intrång kan en person som intränger eller kvarstannar i kontor, fabrik, annan byggnad eller fartyg, på upplagsplats eller annat liknande ställe, dömas för enligt 4 kap. 6 § 2 st BrB. Olaga intrång kriminaliserar att vistas på platser som inte är tillgängliga för allmänheten, exempelvis trappuppgångar.
Att personen intränger innebär att denne tar sig in i lokalen/byggnaden/platsen. Kraven för att något ska vara olaga intrång är detsamma som för hemfridsbrott med enda skillnaden att det inte är bostaden som skyddas. Gällande hemfridsbrott behöver dörren inte vara låst för att brottet ska begåtts. Det kan alltså räknas som inträngande även om dörren till trapphuset är olåst. Att kvarstanna innebär att personen förblir på platsen.
Av paragrafens förarbeten framgår även att det inte krävs att ytan är inhägnad eller försedd med skyltning som klargör att det inte är tillåtet att vistas på platsen om det på annat sätt är tydligt att det inte är en allmän plats (prop. 2021/22:194 s. 41).
Personen ska också intränga eller kvarstanna på platsen olovligen för att brottet ska ha begåtts. Detta innebär att personen ska vara obehörig att vistas på platsen. Det är inte helt tydligt vad som krävs för att det ska ses som obehörigt. Exempelvis har Högsta domstolen (HD) kommit fram till att en person som uppehållit sig i ett trapphus en kortare tid när det varit olåst inte hade inträngt eller kvarstannat där olovligen. Detta innebär emellertid inte att det är rättsligt godtagbart att intränga eller kvarstanna en längre tid.
Sammanfattning
Att gå in eller stanna kvar i någons trapphus kan utgöra olaga intrång eftersom platsen inte är tillgänglig för allmänheten. Vad gäller inträngande kan generellt nämnas att huruvida det är olåst eller inte vanligtvis inte har någon betydelse vid dessa brott. Av lagrummets rekvisit tycks olovligt intrång vara ett brott för handen vid inträngande eller kvarstannande i trapphus, vilket går i linje med vad projektet du nämner förutsätter. Emellertid tydliggör rättsfallet från HD att det inte är helt självklart hur dessa situationer ska bedömas. Det verkar exempelvis ha betydelse hur länge personen varit på platsen.
Det verkar alltså bero på det specifika fallet huruvida brottet är för handen eller inte. Detta är i linje med vad som framgår av lagrummets förarbeten av vilket det framgår att bestämmelsen får anses ge utrymme för viss intresseavvägning i det enskilda fallet (se prop. 2021/22:194 s. 9).
Det finns således inget entydigt svar om vad som faktiskt gäller utan det är sammanfattningsvis fråga om en intresseavvägning i det enskilda fallet. Jag hoppas att ovan givit dig lite klarhet om vad som gäller. Du är varmt välkommen att ställa en till fråga till oss på Fråga Juristen om du har något annat eller något ytterligare du undrar över.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.