Min kopplade hund blev attackerad på gatan utanför en restaurang där vi bor. Restaurangen hade bakdörren öppen där hunden kom utrusande och oprovocerat högg min hund i nacken och hängde fast i över 5 minuter. Hon fick stora skador och har opererats hos veterinär. Hon har fått komplikationer av skadorna efter operation och riskerar att behöva opereras igen. I dagsläget har jag lagt ut kostnader över 15000 kr för att betala för vård och kostnader kring det. Vi har fått en del i ersättning av mannen som tar hand om hunden och äger restaurangen och han har sagt att han ska försöka betala oss allt det vi lagt ut. I det här fallet var hunden i tillfälligt förvar hos mannen som äger restaurangen. Den verkliga ägaren dog för tre veckor sedan och hans änka klarade inte av att ta hand om hunden för tillfället. Vad har jag för rättigheter i form av skadestånd/ersättning? Jag har varit borta från jobbet i snart en vecka och kommer sannolikt behöva ta hand om henne fler dagar då komplikationer uppstått så förlorat inkomst har jag ju. Utöver det visar min hund stor rädsla och början på aggressivitet mot andra hundar vilket aldrig förekommit innan attacken. Att hon lidit och lider är solklart, inte bara rent fysiskt. Det här påfrestande både för mig och henne. Även om pengar inte kan gottgöra för det som hänt är det en liten tröst om man kan få någon typ av ersättning förutom för det jag lagt ut på att vårda henne.
Kan jag anmäla ägaren på något sätt? Hunden har krav på munkorg sedan tidigare. Tack på förhand!
Hej! Tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen.
Hundägare har strikt ansvar
I svensk lagstiftning finns det en speciell lag som handlar om hundägare och kattägares särskilda ansvar över sina husdjur. Lagen heter lag om tillsyn över hundar och katter. I lagen står det att hundar och katter ska hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter (1 § lag om tillsyn över hundar och katter).
Det är alltid hundägaren som ansvarar för sin hunds agerande, men beroende på omständigheterna ställs olika krav på ägarens ansvar. Hundens “natur och mentalitet” avgör vilka krav som ska ställas när det gäller själva tillsynen. Om en hund är aggressiv och har visat en benägenhet att attackera människor eller djur, ska den alltså hållas under strängare tillsyn än familjehunden som aldrig visat några sådana tendenser.
Hundägaren ska ersätta alla skador som har orsakats av sin hund, även om det inte är hundägaren själv som har vållat skadan (19 § lag om tillsyn över hundar och katter). Det här kallas för att hundägare har strikt ansvar för sina hundars agerande.
Skadeståndsersättning
Skada på hund betraktas i skadeståndslagen som en sakskada. Vad som ska ersättas vid en sakskada på en hund framför allt veterinärkostnader och kostnader för medicin (5 kap. 7 § skadeståndslagen). Inkomstförlust från ditt arbete ska däremot inte ersättas på grund av sakskada på din hund, om du inte använder hunden i ditt arbete. För sakskada utgår inte heller ersättning för lidande hos hunden.
Polisanmälan
Om hundägaren brister i tillsynen över eller skötseln av sin hund enligt lag om tillsyn över hundar och katter kan det vara på sin plats att även göra en polisanmälan. Polismyndigheten kan då meddela de förelägganden och förbud som behövs för att förebygga skada eller avsevärd olägenhet. Polisen får också besluta att en hund ska omhändertas.
Sammanfattning och råd
Alla hundägare har strikt ansvar och ska därmed ersätta alla skador som hunden orsakat. Du har rätt till ersättning för veterinärkostnaderna samt kostnader för medicin som har uppstått i samband med skadorna på din hund. Dessvärre kan du inte få ersättning för inkomstförlust från hundägaren, eftersom det inte omfattas av sakskada. Endast om din hund används i utförandet av ditt arbete hade det varit möjligt att få ersättning även för inkomstförlusten på grund av sakskada. Det är inte heller möjligt att få ut ersättning för hundens lidande på grund av sakskada.
Du beskriver att personen som har hand om hunden redan har betalat en del av kostnaderna och är villig att betala det totala beloppet. Om det skulle uppstå problem med ersättningen finns en möjlighet att ta upp ärendet i domstol. Det gör du genom att lämna in en stämningsansökan till tingsrätten.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Om du har ytterligare frågor går det bra att ställa fler i vårt frågeformulär.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.