Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Hur blir jag skuldfri?

Hej! Jag har en stor skuld hos Kronofogden. Jag har ringt till banken men de vill ha hög ränta för att ta skulden från Kronofogden. Banken vill att jag betalar dem 50 000kr för att få en avbetalningsplan. Kan inte Kronofogden göra en betalningsplan? Från 2019.11.08 är jag sjukskriven och väntar på en operation av mitt högra knä. Från februari ska jag ska börja få sjukpening från försäkringskassan. Hur kan jag få hjälp från Kronofogden för att de ska sätta upp en avbetalningsplan till mina 3 stora skulder? De är lån från banken 2017 år. Skuldsaneringsplan kan jag inte få. Jag har varit i min kommun men svaret jag fick till saneringsplan var nej.

Rådgivarens svar

2020-04-09

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer jag att förklara vilka regler som gäller för avbetalningsplan och skuldsanering. Jag kommer också att beskriva hur du kan gå vidare i din situation.

Avbetalningsplan

Skulder delas in i allmänna skulder och i enskilda skulder. Exempel på allmänna skulder är skatt, underhållsstöd och trängselskatt. Exempel på enskilda skulder är banklån, kontokortsskulder och hyresskulder. Vid allmänna skulder gäller lagen om indrivning av statliga fordringar och utgångspunkten är att uppskov (skjuta upp betalning) meddelas mycket sällan. Vid enskilda skulder har inte Kronofogden en möjlighet att besluta om avbetalningsplan eller uppskov med betalning. Kronofogden kan inte besluta om avbetalningsplan när det gäller banklån.

Skuldsanering

Skuldsanering regleras i skuldsaneringslagen. Skuldsanering innebär att en gäldenär (en person som har skuld till någon) helt eller delvis befrias från ansvar för betalningen av de skulder som omfattas av skuldsaneringen, 1 §. Kronofogden har en skyldighet att informera svårt skuldsatta personer om skuldsanering och hur man ansöker om det, 2 §.

För att en person ska beviljas skuldsanering, måste ett antal villkor vara uppfyllda. Det första villkoret är att gäldenären ska ha sina huvudsakliga intressen i Sverige, 6 §. Det betyder att personen ska ha hemvist i Sverige. Det andra villkoret är att gäldenären inte kan betala sina skulder och att denna oförmåga inte är tillfällig, 7 §. Det betyder att gäldenären ska ha svårt att betala sina nuvarande skulder och framtida skulder. Det tredje villkoret är att skuldsanering ska beviljas om det är skäligt med hänsyn till gäldenärens personliga och ekonomiska förhållanden, 9 §. Vid skälighetsbedömningen ska särskilt beaktas omständigheterna vid skuldernas tillkomst, de ansträngningar gäldenären har gjort för att fullgöra sina förpliktelser och det sätt på vilket gäldenären har medverkat under handläggningen av ärendet om skuldsanering. Här kollar Kronofogden bland annat på om gäldenären har försökt att lösa sin situation på något sätt d.v.s. visat uppriktig vilja och ansträngt sig.

Jag har tolkat dina uppgifter i frågan som att Kronofogden har nekat dig skuldsanering. Ett tips är att kolla upp varför Kronofogden har valt att inte bevilja dig skuldsanering. Då kan du kanske uppfylla villkoren och få skuldsanering beviljat.

Andra sätt

Enligt dina uppgifter har du försökt att betala dina skulder på olika sätt. Om du inte beviljas skuldsanering kan du exempelvis sälja saker som du inte behöver. Då kan du få in pengar som du kan betala dina skulder med.

Sammanfattning och råd

Mitt råd är att du vänder dig Kronofogden som kan ge dig information om varför du inte har möjlighet till skuldsanering. Du har kanske möjlighet att uppfylla villkoren som jag har beskrivit ovan. På Kronofogdens hemsida kan du läsa mer om skuldsanering. Du kan också vända dig till kommunens budget-och skuldrådgivare och få hjälp med att lösa dina ekonomiska problem.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Om du har ytterligare funderingar, så är du välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga eller kontakta någon av våra jurister på Familjens Jurist.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.