Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Hur driver jag in en privat skuld med hjälp av Kronofogden?

Jag har lånat ut en stor summa pengar till en vän, då det blev en del stora problem för honom tidigare i år när han gjorde slut med sin sambo. Hon slängde ut honom, han hade ingenstans att bo och då hon hade hand om all ekonomi och även hans, så han hamnade i en ekonomisk kris. Han vet om att han är skyldig mig en stor summa pengar, han har sagt flera gånger att han ska betala. Jag har alla bevis på att han lånat pengar. Sms, inspelade samtal, kontoutdrag å överföringar till hans konto. Han vet också om att jag sagt till honom att jag kommer göra en anmälan om betalningsföreläggande hos Kronofogden om han inte betalar tillbaka allt snart. Förfallodatumet för att betala tillbaka allt har passerat. Hur stor är chansen att Kronofogden driver in skulden från honom till mig med ett betalningsföreläggande?

Rådgivarens svar

2022-07-03

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Nedan kommer jag redogöra för vad som gäller när man vill driva in en privat skuld med hjälp av Kronofogden, för att sedan ge en rekommendation om vad du kan göra för att ta ärendet vidare.

Ansökan om betalningsföreläggande till Kronofogden

Om någon är skyldig dig pengar kan man ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden. Ett betalningsföreläggande är en ansökan som skickas till Kronofogden för att få tillbaka sina pengar eller få tillbaka något annat man lånat ut.

Man kan ansöka om betalningsföreläggande genom en blankett hos Kronofogden eller genom deras e-tjänster. När man ansöker om betalningsföreläggande måste en del information framgå. Utöver information om dig som ansöker och personen du anser ska betala, behövs också en tydlig och grundlig beskrivning av kravet. Detta är nödvändigt både för att den som är skyldig pengar (gäldenären) ska förstå vad kravet gäller, och för att Kronofogden ska kunna avgöra om det finns några hinder mot att ta upp ansökan. Även förfallodatum för skulden ska finnas med i ansökan.

I ansökan om betalningsföreläggande kan man också ta ställning till om man vill att Kronofogden ska driva in skulden. Detta kallas för verkställighet. Om man inte skriver att Kronofogden ska driva in skulden ansöker man endast om ett utslag (beslut) från Kronofogden som fastställer skulden. Det kan ibland räcka att man får ett beslut från Kronofogden för att själv kunna driva in skulden, men om man vill ha hjälp från Kronofogden med detta måste det framgå. Det är dock möjligt att ansöka om verkställighet vid ett senare tillfälle.

När betalningsföreläggandet kommit till Kronofogden

När betalningsföreläggandet kommit till Kronofogden skickar Kronofogden ett brev till gäldenären om kravet tillsammans med ett delgivningskvitto. Gäldenären kan då agera på följande sätt:

  • Gäldenären betalar kravet. Du drar då tillbaka kravet och ärendet avslutas.
  • Gäldenären gör ingenting. Kronofogden fattar då utslag (beslut), och skulden är fastställd. Vid begäran om verkställighet börjar Kronofogden jobba för att driva in skulden.
  • Gäldenären bestrider kravet. Du måste då ta ställning till om du vill ta ärendet till domstol. Om du inte önskar detta avslutas ärendet.

Om gäldenären inte gör något och Kronofogden fattar utslag, börjar Kronofogden utreda vilka tillgångar gäldenären har för att betala kravet.

Sammanfattning och råd

Du skriver att du har lånat ut en stor summa pengar till din vän, och du kan få hjälp av Kronofogden för att kräva in skulden. Det gör du som nämnt genom att ansöka om betalningsföreläggande.

Det är svårt att svara på hur stor chansen är att Kronofogden lyckas kräva in skulden. Genom att vara tydlig och noggrann i din ansökan om betalningsföreläggande ökar du chansen för att Kronofogden ska lyckas driva in skulden. I betalningsföreläggandet behöver du inte bifoga bevisen som du nämner, utan det viktiga är en tydlig och noggrann ansökan.

Om gäldenären bestrider kravet kan du välja att gå till domstol för att få tvisten avgjord där. I en sådan tvist kommer dina bevis göras gällande. Det är därför väldigt bra att du har sparat de bevis du har som visar och bekräftar att du lånat ut pengar. Kom dock ihåg att det finns en risk att förlora en sådan tvist, och rättegångskostnader kan tillkomma. Om du vill föra ärendet vidare till domstol och behöver ett rättegångsbiträde, eller om du önskar annan vägledning kan du alltid kontakta någon av våra jurister på Familjens Jurist. De kan vara ett stöd för dig under processens gång, allt utifrån dina önskemål.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Har du några ytterligare funderingar är du varmt välkommen att skicka in en ny fråga till oss på Fråga Juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.