Hej. Har en fråga. Jag är sambo med en som hamnat i stor ekonomisk kris. Hans hus ska nu säljas på exekutiv auktion av kronofogden. Han har undanhållit detta länge från mig. Vi har varit sambo sedan 1997. Vi köpte huset för ca 4 år sedan. Vi har två små barn. Tyvärr står endast min sambo som ägare på huset. Har jag något att säga till om ang huset? Jag vill ju helst bo kvar i huset med mina två små barn. Tacksam för svar. Mvh Jessica Berggren
Hej! Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen för att få svar på din juridiska frågeställning. Nedan följer en redogörelse av vad som gäller utifrån de omständigheter som du har nämnt och tips ges på vad du kan göra i din situation. I ditt fall är det sambolagen och socialtjänstlagen som blir aktuell.
Dold samäganderätt för sambo?
Av 3 § sambolagen följer att sambornas gemensamma bostad utgör samboegendom, om den har förvärvats för gemensam användning. Om det finns ett samägande av egendomen kan inte hela egendomen utmätas med tanke på att det är någon annan som äger en del av egendomen. I vissa fall kan dold samäganderätt uppkomma trots att det endast bara en av samborna står som ägare.
Dold samäganderätt föreligger när:
egendom har inköpts för parets gemensamma bruk,
den som är “dold ägare” har bidragit till köpet ekonomiskt, och
parterna får anses ha förutsatt att egendom ska ägas gemensamt.
En dold ägare kan bli “öppen ägare” genom en överlåtelse från den andra ägaren eller genom en dom i domstol och en del av egendomen skyddas då från utmätning. Men om detta inte har gjorts före en borgenär vill utmäta egendomen så uppkommer inget sådant skydd för den dolde ägaren.
Kan din dolda samäganderätt stoppa en exekutiv försäljning?
I ditt fall nämner du att du och din sambo köpte huset för 4 år sedan och troligtvis är det så att att du har dold samäganderätt i huset trots att endast din sambo står som ägare. Men eftersom du inte tidigare har blivit en “öppen ägare” och ni nu är så nära en exekutiv försäljning av huset så kommer nog ändå Kronofogden utmäta huset.
Är vräkning av barn okej?
Socialnämnden har ett ansvar att verka för att barn och unga växer upp under trygga och goda förhållanden, se 5 kap. 1 § socialtjänstlagen. Socialtjänsten ska förebygga och förhindra avhysningar från bostäder, de ska bland annat ge stöd till den enskilde vid hot om avhysning, men även i samband med att en avhysning verkställs. Lagstiftning ger dock inget direkt skydd för barn som riskerar att vräkas.
Däremot säger rättsfallet NJA 2013 s. 1241 att barnens rättigheter och barnets bästa måste vägas in vid en vräkning av en barnfamilj. Fallet handlade om en tvångsförsäljning av en barnfamiljs bostad. Högsta domstolen valde att häva tvångsförsäljningen eftersom detta skulle leda till betydande olägenheter för familjen och barnen.
Kan exekutiv försäljning stoppas p.g.a. barnets bästa?
Du nämner i din fråga att ni har små barn och detta gör en viss skillnad i bedömningen av en tvångsförsäljning. Utifrån rättsfallet NJA 2013 s. 1241 kan ni bestrida och överklaga tvångsförsäljningen då det kommer leda till en vräkning av barn. Hur stor framgång ni skulle få med detta fall är inte säkert eftersom det fortfarande sker vräkningar av barnfamiljer idag, trots rättsfallet.
Ni bör också vända er till socialnämnden i er kommun för att få reda på vilket stöd de kan ge i denna situation. De har ett visst ansvar och måste stödja en familj och i vissa fall ska de också avvärja en vräkning.
Sammanfattning och råd
Även om du som sambo har dold samäganderätt i huset stoppar inte det en tvångsförsäljning av huset för utmätning. Däremot kan det faktum att ni har små barn göra att en vräkning inte är okej med tanke på rättsfallet NJA 2013 s. 1241. Socialen har också ett ansvar och bör avvärja en vräkning när det är möjligt.
Jag hoppas att jag har svarat på dina fråga på ett lättförståeligt sätt. Om du vill ha hjälp med att bestrida och överklaga ett beslut om exekutiv försäljning kan det vara bra att prata med en jurist. Du är välkommen att boka en tid med en av våra erfarna jurister. Om du i annat fall har följdfrågor på detta svar är du välkommen att ställa dessa till oss på Fråga Juristen. Lycka till!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.