Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Hur får man tillämpa benämningen "ansvarstillägg" och har arbetsgivaren ett utbildningsansvar?

Hej!
Jag har sedan maj 2019 arbetat i ett företag med avtal tillsvidare timavlönad ca 50%.
Mina arbetsuppgifter är desamma sedan dag 1.
Vid omförhandling av lön där jag tidigare muntligen blivit lovad av chefen en viss summa, blev erbjuden en lön som var 2000kr mindre/månad. Jag tackade nej och hänvisade till den andra summan.
Fick ett nytt avtal framför mig och då har det skrivits timlön+ansvarstillägg som tillsammans blir summan jag blivit lovad. Ansvarstillägg med som längst tom datum.
Min fråga är då,
Ansvarstillägg hur är reglerna för att tillämpa den benämningen?
Jag har oförändrat ansvar och samma arbetsuppgifter som jag alltid haft.. Förutom det så har ledningen beslutat att ändra hela vårt system och använda oss av helt nytt datorprogram som jag ej har erfarenhet av innan, bör inte chefen stå för behövande utbildning?

Rådgivarens svar

2020-03-08

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen!

Jag har uppfattat dina frågor som att du vill veta hur man får tillämpa benämningen ”ansvarstillägg” samt om din arbetsgivare har ansvar för behövande utbildning för det nya datorprogrammet. Nedan redogör jag för vad som gäller.

Ansvarstillägg

Inom svensk arbetsrätt finns det ingen s.k. ”lönelag” d.v.s. lag som reglerar lön och lönevillkor. Utgångspunkten är att parterna själva träffar avtal och kommer överens om innehållet, t.ex. lön och lönetillägg. Detta kan också regleras i kollektivavtal.

Ansvarstillägg har alltså inte en egen rättslig innebörd, istället är det upp till parterna att själva förhandla fram ett avtal och dess innehåll. Du får alltså se hur begreppet ”ansvarstillägg” regleras i avtalet och om det saknas information om detta, fråga arbetsgivaren. Generellt sett brukar dock ett sådant tillägg utgå för att man som arbetstagare får mer ansvar.

Arbetsgivarens utbildningsansvar¨

Arbetsgivare har inte enligt lag ett utbildningsansvar gentemot arbetstagare. Även detta är dock något som kan regleras i ett avtal mellan parterna. Frågor om ansvar för kompetensutveckling kan bli relevant vid t.ex. omplacerings- och företrädesrättssituationer. Det verkar dock inte vara aktuellt i din situation.

Arbetsgivaren har alltså inte en skyldighet enligt lag att bistå med utbildning. Detta kan dock regleras i ett avtal. Emellertid kan arbetsgivaren ha ett intresse av att erbjuda utbildning (trots att detta inte regleras i ett avtal) för att arbetstagarna ska kunna utföra arbetsuppgifterna. Detta får arbetsgivaren själv ta ställning till.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis innebär detta att begreppet ”ansvarstillägg” saknar en egen rättslig definition. Parterna själva definierar innebörden och saknas definition får ni diskutera exakt vad ett ansvarstillägg innebär för dig. Det kan då vara bra att få det nedskrivet för tydlighetens skull. Vad gäller utbildningsansvaret finns det ingen sådan enligt lag för arbetsgivare. Detta är dock något ni kan komma överens om i avtal. Du kan även diskutera behov av utbildning med din arbetsgivare även om det inte regleras i ett avtal.

Du kan vända dig till Familjens Jurists allmänna rådgivning för mer vägledning. Om du är medlem i en fackförening har du även möjlighet att kontakta dem.

Hoppas du fått svar på dina frågor. Har du fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.