Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Hur fördelar man kostnaden när den ena partnern kommer till demensboende?

Hur fördelar man kostnaden när den ena partnern kommer till demensboende och den andre är kvar i det ursprungliga hemmet när man dessutom har särkullsbarn men inga gemensamma? Vill ha klart för mig att jag gör rätt så jag inte får det i nacken senare. Kostnaden för demensboendet blev jättehögt och sedan min kostnad för det ursprungliga boendet finns ju också kvar? Hur fördelar man kostnaderna när den ena partnern har betydligt mer i pension än vad jag tex har?

Rådgivarens svar

2017-07-28

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Det finns ingen lag som reglerar hur ni ska fördela era boendekostnader vare sig för det ursprungliga boendet eller demensboendet. Detta måste du och din partner själva komma överens om. Hur ni väljer att finansiera era kostnader för boendet är alltså upp till er. Hur man ska lägga upp sin ekonomi kan vara svårt och det finns många olika varianter. Man kan t.ex. ha delad ekonomi, gemensam ekonomi eller att var och en bidrar efter sin förmåga.   

Om du och din partner är gifta tillämpas reglerna i äktenskapsbalken. Under ett äktenskap föreligger en försörjningsplikt mellan makarna, se 6 kap 1–5 § äktenskapsbalken. Enligt 1 § ska var och en efter sin förmåga bidra så att makarnas gemensamma och personliga behov tillgodoses. Enligt 2 § ska den ena maken skjuta till med de pengar som behövs om det som den andra maken ska bidra med inte räcker till. I 4 § finns även en bestämmelse som säger att om ena maken inte kan sköta sina angelägenheter på grund av sjukdom ska den andra maken i behövlig omfattning lyfta den sjuke.

Om du och din partner är sambos blir sambolagen tillämplig. Det finns inga regler kring försörjningsplikt i sambolagen. Sambor har därför ingen plikt att försörja varandra. När din partner flyttar från ert gemensamma boende upphör samboförhållandet.

Om din partner är så sjuk att hon inte kan sköta sina egna angelägenheter kan det vara en bra idé att anordna en god man eller förvaltare. Du kan vara god man/förvaltare åt din partner eller så kan det vara någon utomstående. Skillnaden mellan god man och förvaltare är att en god man måste inhämta samtycke för att utföra större rättshandlingar medan en förvaltare inte behöver inhämta samtycke. För någon som är mycket sjuk är det därför bättre att anordna en förvaltare. Förvaltare förordnas av tingsrätten.

Om ni upplever ekonomiska problem och att er inkomst från pensionen inte räcker till kan ni ansöka om ekonomiskt bistånd hos socialtjänsten i din kommun. Du kan också erhålla bostadstillägg via Pensionsmyndigheten. Bostadstillägget är ett tillägg till din allmänna pension.

Jag kan tyvärr inte ge ett klart svar på din fråga eftersom det är helt upp till er hur ni ska fördela kostnaderna. Är ni gifta är ni försörjningspliktiga mot varandra, till skillnad från om ni är sambos där ingen sådan plikt föreligger. Om du upplever att din partner inte kan sköta sina angelägenheter kan ni förordna en förvaltare. Om du behöver hjälp ekonomiskt kan du ansöka om ekonomiskt bistånd eller bostadstillägg.

Jag hoppas att du fick någon form av vägledning i din fråga.

Med vänlig hälsning,
Sofia Berg

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.