Kan jag kopiera och sälja min avlidne morfars tavlor? Min morfar var konstnär och när han gick bort delades hans konst upp och ärvdes av hans barn. Ett av hans barn är min mamma. Jag och min mamma önskar nu att förvandla hans tavlor till posters och sälja dessa vidare, givetvis i min morfars namn. 1. Har vi rätt att göra detta med de verk som ärvdes till min mamma? 2. Vad gäller ifall vi skulle vilja göra samma sak med en tavla som ärvdes till något av de andra barnen? 3. Kan vi använda hans signatur eller skapa en signatur med hans namn?
Hej!
Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med dina frågor. Nedan kommer jag allmänt redogöra för vad som gäller vid arv av upphovsrätt. Sedan kommer jag besvara dina just dina frågor.
Upphovsrätter regleras i upphovsrättslagen (URL). Om man har en upphovsrätt har man en uteslutande rätt att förfoga över verket (1:2 URL). Detta innebär att bara den som har upphovsrätten får framställa exemplar och sprida dessa. En upphovsrätt går att ärva och testamentera bort (3:27 URL). Det som arvtagarna får är då den ekonomiska upphovsrätten, dvs rätten att exempelvis sälja exemplar av verket. Det finns även en ideell upphovsrätt som ger upphovsmannen en rätt till namnangivelse och rätt till att verket inte används på ett sätt som kränker upphovsmannen (1:3 URL). Denna rätt kan inte överlåtas.
Om man har ärvt en upphovsrätt har man alltså rätt att skapa exemplar och sälja dessa. Man behöver dock beakta konstnärens/författarens ideella rätt. Om man ska sälja exemplar bör dessa ha skaparens namn samt inte på något sätt kränka skaparen.
Om er mor är den rättmätiga arvtagaren till konstverken så har ni rätt att sälja exemplar av dessa. Det kan dock vara bra att veta att upphovsrätten gäller i 70 år från och med att skaparen har avlidit (4:43 URL).
I en situation då någon annan har ärvt upphovsrätten har ni ingen rätt till den ekonomiska upphovsrätten. Ni kan alltså inte skapa exemplar av dessa konstverk för att sälja vidare. Emellertid kan ni fråga den rättmätiga arvtagaren ifall denne vill överlåta delar av den ekonomiska upphovsrätten till er.
Då er morfar fortfarande har en ideell upphovsrätt så ska ni sätta hans namn på konstverket. Detta kan ni göra genom att exempelvis namnge honom i en bildtext. Det är alltså helt rätt att ha kvar hans signatur på de verk som ni tänker skapa posters av. Angående att skapa en ny signatur kan det vara bättre att namnge er morfar i exempelvis en bildtext eller på baksidan av postern.
Jag hoppas att detta svar har varit till hjälp! Om du har några fler frågor är det bara att återkomma.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.