Hej, jag har köpt en bostadsrätt med tillhörande källarförråd. Denna användes inte av mig då jag inte hade behov av det. Vilket resulterade i att en granne har tagit över det och skrivit en lapp till mig med informationen att jag inte längre är ägare av det. Hur ska jag gå till väga nu för att få tillbaka det?
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Egenmäktigt förfarande
Det agerande du beskriver kan vara ett brott. Sådana regleras framförallt i brottsbalken (BrB). Om någon olovligen rubbar någon annans besittning till ett föremål genom att fästa ett lås, och på detta sätt vållar skada eller olägenhet, kan denne dömas för egenmäktigt förfarande, BrB 8 kap. 8 §. Att fästa ett lås på någon annans förråd är alltså straffbart och kan därmed anmälas till polisen.
Självtäkt
Om någon har fäst ett lås på någon annans förråd har den rätta ägaren dock inte rätt att själv återställa besittningsrubbningen genom att till exempel knipsa låset. Om ägaren gör detta gör ägaren sig också skyldig till en form av egenmäktigt förfarande som kallas självtäkt, BrB 8 kap. 9 §. Besittningsrubbningen måste alltså återställas av en behörig myndighet. Kronofogdemyndigheten kan genom så kallad särskild handräckning hjälpa till med att till exempel knipsa låset och ta bort egendomen i förrådet.
Rekommendation
Om du vet vem det är som har fäst sitt lås på förrådet så rekommenderar jag i första hand att du vänder dig direkt till denna person och gör denne medveten om att förrådet tillhör dig och att han eller hon gör sig skyldig till brott. Ett annat alternativ kan vara att vända dig till bostadsrättsföreningen som i sin tur kan rekommendera visst handlande eller själva kontakta Kronofogdemyndigheten som kan komma och knipsa låset. Du kan även polisanmäla handlingen. Jag skulle dock avråda dig från att själv knipsa låset eftersom även du kan göra dig skyldig till brott då.
Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så får du gärna återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga eller kontakta någon av våra jurister hos Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.