Hej Jag tog hjälp via era digitala tjänster i somras och tog fram ett Medlåntagaravtal på ett blanco lån jag stod som medsökande på och hur betalningsansvaret skulle se ut mellan huvudlåntagaren och mig som medsökande. Det signerades av oss bägge så det har jag. Nu har jag fått påminnelse att detta lån inte är betalat så då får jag betalningsansvaret på mig. Har pratat med banken och de menar att de kan inte ta hänsyn till detta avtal mellan oss. Men hur går jag till väga nu det är ju avtalsbrott från hans sida och jag har inte dessa pengar att betala för något som jag inte lånat och erhållit dessa pengar det har ju han gjort. När vi separerade försökte jag få honom att ansöka om nytt lån med annan medsökande men han fick ingen som kunde gå in i mitt ställe så därför tog jag fram detta avtal som en säkerhet för mig. Problemet är att jag ansökt om kontaktförbud mot honom så jag får inte ta kontakt med honom under tiden ärendet hanteras och blir det godkänt så får jag inte ta kontakt med honom för då bryter jag mot denna ansökan.
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga juristen!
Din fråga rör medlåntagaravtal och kontaktförbud och därför kommer jag att redogöra för reglerna i Lag om skuldebrev (SkbrL), Utsökningsbalken (UB), Lag om betalningsföreläggande och handräckning och Lag om kontaktförbud.
Ansvaret som medlåntagare
Att vara medlåntagare på ett lån innebär att banken kan kräva pengar av dig på samma sätt som av huvudlåntagaren. Gentemot banken är ni solidariskt betalningsansvariga vilket innebär att banken kan kräva hela beloppet från vem som helst av låntagarna. Ett medlåntagaravtal är inte giltigt gentemot banken utan endast mellan parterna och därför är det möjligt för banken att kräva dig på pengar ändå. De enda sätten för dig att bli av med ansvaret är att antingen betala av lånet eller att kontakta banken och se om det är möjligt att ta bort dig som medlåntagare även om det är osannolikt mot bakgrund av att huvudlåntagaren inte har betalat. Om du betalar av hela eller delar av lånet själv så får du enligt SkbrL 1 kap 2 § en regressrätt gentemot huvudlåntagaren på dennes del av lånet. Om det är så att du inte kan betala så kommer banken att skicka ärendet till inkassobolag och till slut vända sig till Kronofogdemyndigheten (KFM) för att få hjälp att driva in skulden och då kan utmätning enligt UB 4 kap 1 § bli aktuellt.
Effekten av ett medlåntagaravtal och avtalsbrott
Ett medlåntagaravtal är ett vanligt avtal, vilket innebär att det endast blir giltigt mellan avtalsparterna. Detta innebär att du kommer ha en fordran mot huvudlåntagaren på hela lånebeloppet om du betalar. Ifall den andra avtalsparten inte följer vad som stadgas i avtalet så stämmer det att det utgör avtalsbrott. I vanliga fall är det bästa att först vända sig till personen som brutit mot avtalet för att uppmärksamma personen på det och på det sättet ge hen möjlighet att rätta till det. Detta skulle jag inte rekommendera dig att göra eftersom du har ansökt om kontaktförbud gentemot honom. Av den anledningen skulle jag snarare råda dig att vända dig direkt till KFM och begära betalningsföreläggande eftersom de i många fall kan hjälpa till att driva in fordringar. Enligt Lag om betalningsföreläggande och handräckning 1 § ska ett yrkande om att någon ska åläggas att fullgöra en förpliktelse prövas av KFM enligt nämnda lag. Ansökan kan du göra direkt på KFMs hemsida.
Kontaktförbud
Som jag skrev skulle jag inte rekommendera dig att ta kontakt med personen eftersom du har ansökt om kontaktförbud. Det finns i och för sig inga regler om hur den som kontaktförbudet ska skydda ska förhålla sig gentemot det eventuella kontaktförbudet gällande att kontakta den person som kontaktförbudet riktas mot. Däremot kommer den personen inte att kunna svara dig utan att bryta mot kontaktförbudet. Det finns ett undantag i Lag om kontaktförbud 1 § stycke 4 som anger att kontakter som med hänsyn till särskilda omständigheter är uppenbart befogade inte ska omfattas av kontaktförbudet. Oavsett skulle jag råda dig att inte kontakta personen utan hjälp av en jurist eftersom det är svårt att veta vad som är ”särskilda omständigheter” när det skiljer sig från fall till fall.
Rekommendation
Du kan kontakta banken för att både försöka få dig borttagen från lånet som medlåntagare men även för att meddela att du inte har möjlighet att betala och höra om det går att lägga upp en betalningsplan där du betalar mindre per månad. Om du lyckas hitta ett sätt att betala banken är det en bra start att ansöka hos KFM om betalningsföreläggande för att driva in fordringen från huvudlåntagaren. Utifrån din situation skulle jag även råda dig att kontakta en av våra kunniga jurister på Familjens Jurist som kan hjälpa dig att komma vidare i ärendet.
Jag hoppas att detta var svar på din fråga och annars får du gärna ställa en till!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.