Hej min bror är svårt sjuk och är satt i coma hur gör jag för att hjälpa honom att betala räkningar m.m. Jag har ingen aning om vilken bank han har. Ett ytterligare problem är att han bor i Stockholm och jag finns i Bohuslän. Det jag kan få fram vi hans x-fru hans ev. kreditkort och arbetsgivare. Hur gör jag för att komma vidare?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Jag beklagar er situation och förstår er problematik. Det jag kommer att tänka på är två olika alternativ i detta fall, antingen anhörigbehörighet eller god man. Jag ska förklara nedan vad båda alternativen innebär.
Anhörigbehörighet – att hjälpa anhörig utan fullmakt
Reglerna kring detta finns i 17 kap. föräldrabalken (FB). Det är numera möjligt att utan fullmakt hjälpa en anhörig som inte själv kan ta hand den vardagliga ekonomin. Oförmågan hos den anhörige ska bero på sjukdom, försvagat hälsotillstånd eller liknande – det ska kort och gott vara uppenbart att personen inte klarar av att hantera sin vardagliga ekonomi själv, 17 kap. 1 § FB. Dock krävs det inte att oförmågan är bestående, utan anhörigbehörigheten kan även gälla under en övergående period. Vem som kan använda anhörigbehörigheten framgår av turordningen i 17 kap. 2 § FB. Behörigheten tillfaller anhöriga i följande ordning:
1. make eller sambo
2. barn,
3. barnbarn,
4. föräldrar,
5. syskon, och
6. syskonbarn.
Behörigheten övergår inte till en annan kategori anhöriga förrän den föregående kategorin är uttömd. En kategori blir uttömd bl.a. om person avböjer uppdraget eller inte kan anträffas. Det krävs även att den som åtar sig uppdraget är minst 18 år och inte själv har god man eller förvaltare. Att vara ställföreträdare medför vissa skyldigheter, som att handla i enlighet med den enskildes intressen, hålla den enskildes medel avskilda samt dokumentera vidtagna åtgärder genom att exempelvis spara kvitton, vilket framgår av 17 kap. 4 § FB.
Ansöka om god man
Reglerna kring god man finns i 11 kap. och 12 kap. föräldrabalken. En god man utses för att hjälpa en person att sköta ekonomin när personen inte klarar det på egen hand, 12 kap. 2 § FB. Den som får en god man tilldelad måste vanligtvis godkänna detta om personen förstår vad det innebär, men det krävs inte om personen ligger i koma, 11 kap. 4 § FB. En god man ska omsorgsfullt fullgöra sina skyldigheter och alltid handla på det sätt som bäst gagnar den enskilde, 12 kap. 3 § FB. Godmanskapet medför liksom anhörigbehörigheten en dokumentationsskyldighet, 12 kap. 5 § FB. En god man har dessutom rätt till skäligt arvode för uppdraget, 12 kap. 16 § FB. Ansökan om god man görs till tingsrätten och godmanskapet ska upphöra om behovet inte längre finns, vilket också beslutas av tingsrätten (11 kap. 19 § samt 11 kap. 25 § FB).
Vad som gäller i ert fall
Du som syskon har möjlighet att använda dig av anhörigbehörigheten om eventuell make/sambo, barn, barnbarn samt föräldrar avsäger sig uppdraget, alternativt inte kan åta sig det. Du kan även ansöka om att själv bli god man för din bror, eller att någon annan oberoende person blir det.
Sammanfattning och rekommendation
Uppdraget som god man är mer långtgående än anhörigbehörigheten. En anhörig kan med hjälp av anhörigbehörigheten endast hjälpa till med vardagliga ekonomiska angelägenheter, medan en god man får företräda personens juridiska och personliga intressen. Det kan exempelvis vara kontakt med myndigheter, se till att personen får rätt hjälp och stöd av samhället m.m.
Med tanke på er situation skulle jag rekommendera att ni ansöker om att din bror får en god man. Om det lutar åt att din bror kommer att behöva hjälp med mer än att bara betala sina räkningar och de ekonomiska angelägenheter som är kopplade till livsföringen talar det även för att god man är det bästa alternativet. Ansökan om god man görs till den tingsrätt i den kommun där din bror har sin hemvist. Hoppas du har fått svar på din fråga! Skulle du vilja ha ett förtydligande är du välkommen att skicka in en ny fråga till oss. Skulle du vara i behov av ytterligare juridisk rådgivning är du välkommen att boka en tid hos Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.