Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Hur kan man återfå egendom som annan har förvärvat genom godtrosförvärv eller som man blivit av med genom stöld?

Hur återtar man ett fordon som man äger?

Rådgivarens svar

2017-11-14

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Frågan är väldigt bred och det är svårt att avgöra precis hur svaret ska utformas. Jag kommer i mitt svar att utgå ifrån att det rör sig om ett fordon som har förvärvats av annan genom godtrosförvärv alternativt att fordonet har stulits. Hur kan återfå sådana saker regleras i lagen om godtrosförvärv av lösöre. Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

Rätt att återfå egendom som har förvärvats genom god tro

Lagen om godtrosförvärv av lösöre gäller just lösöre, med vilket menas lösa saker. I lagens 2 § återfinns en bestämmelse som innebär att om någon har förvärvat lösöre som en person hade i sin besittning men som personen i fråga inte var ägare till eller var behörig att råda över, får förvärvaren rätt till egendomen endast om förvärvet har skett i god tro.

Av bestämmelsens andra stycke framgår vad som krävs för att den som förvärvat egendomen ska anses vara i god tro. Det krävs att det är det är sannolikt med hänsyn till egendomens beskaffenhet, under förhållandena som egendomen utbjöds och omständigheterna i övrigt att förvärvaren inte borde ha misstänkt att överlåtaren saknade rätt att förfoga över egendomen. Vad som menas med att hänsyn ska tas egendomens beskaffenhet är att värdefull egendom så som smycken, konst, antikviteter och liknande, samt egendom som ofta säljs med återtagandeförbehåll, exempelvis fordon, påkallar en särskild försiktighet. Vad gäller just motorfordon finns det uttalanden i förarbetena som innebär att förvärvaren i regel måste kontrollera att överlåtaren är registrerad i bilregistret samt granska fångeshandlingar eller höra med överlåtarens fångesman, det vill säga säljaren till den nuvarande säljaren. En fångeshandling är en skriftlig handling som visar hur äganderätten har förvärvats.

Rätt att återfå stulen egendom

I lagens 3 § återfinns bestämmelsen om vad som gäller specifikt för stulen egendom, något som kallas för vindikation. I bestämmelsen stadgas att godtrosförvärv av lösöre inte kan ske av stöldgods och annan olovligt tillgripen egendom. Det ska röra sig om stöld, rån, tillgrepp av fortskaffningsmedel eller egenmäktigt förfarande och dessutom ska det innebära en olovlig besittningsrubbning. Ägaren ska inte frivilligt ha överlämnat egendomen. Ägarens rätt till egendomen består i dessa situationer och ägaren har rätt att få tillbaka egendomen utan lösen.

Enligt denna bestämmelse krävs det att den rättmätige ägaren till egendomen kräver den tillbaka från innehavaren inom sex månader från det att ägaren fick reda på det eller kan antas ha fått kännedom om innehavet. Görs inte detta går äganderätten över.

Rätt att återfå egendom mot lösen

En möjlighet att återfå egendom som har förlorats genom godtrosförvärv finns i lagens 5 §. Där stadgas att ägaren kan få tillbaka äganderätten till den förlorade egendomen mot lösen. Denna regel gäller alltså när godtrosförvärv har skett enligt 2 § och när vindikation enligt lagens 3 § inte kan ske.

I 5 § andra stycket föreskrivs att ägare som vill lösa till sig egendom ska göra detta inom sex månader från det att denne fick reda på eller kan antas ha fått reda på innehavet. Kravet ska ställas på innehavaren av egendomen. Om detta inte görs inom sex månader går rätten till att återfå egendomen förlorad.

Sammanfattning

Vilken av bestämmelserna som ska tillämpas beror på hur fordonet har fråntagits dig och vad som har hänt med fordonet nu. Om det rör sig om en situation som beskrivs i lagens 2 §, alltså att fordonet har frånhänts dig genom att någon som hade det i sin besittning sålde det till någon annan, krävs det att köparen var i god tro för att förvärvet ska anses gälla mot dig. Det ställs relativt höga krav på den som har köpt fordonet, speciellt vad gäller motorfordon. Då krävs det att förvärvaren har kontrollerat att överlåtaren i fråga är registrerad i bilregistret, att fångeshandlingar granskas eller att man pratar med den som har sålt fordonet till den nuvarande säljaren.

Om det är så att du har blivit av med fordonet genom stöld kan det faktumet att förvärvaren kanske varit i god tro inte aktualiseras. För att du ska ha rätt att återfå fordonet med stöd av 3 § krävs det att du inte frivilligt har överlämnat besittningen till fordonet. Om detta är uppfyllt samt att fordonet har fråntagits genom stöld, rån, tillgrepp av fortskaffningsmedel eller egenmäktigt förfarande gäller denna bestämmelse och du har då rätt att återfå fordonet utan lösen. Dock finns det en tidsbegränsning som är viktig att ta hänsyn till. Du måste kräva tillbaka fordonet inom sex månader från det att du fått reda på eller kan antas ha fått reda på förvärvens innehav av ditt fordon. Om du inte gör detta inom sex månader får förvärvaren rätt till egendomen.

Möjligheten för dig att återfå fordonet om även om förvärvaren var i god tro stadgas i lagens 5 §. Du kan enligt denna bestämmelse få tillbaka fordonet mot lösen. Kravet ska ställas på den som för närvarande innehar fordonet. Denna bestämmelse har också en sexmånadersbegränsning som du måste ta hänsyn till. Du måste alltså kräva tillbaka fordonet inom 6 månader från det att du fick kännedom om eller kan antas ha fått kännedom om innehavet. Om detta inte görs kommer rätten att återfå egendomen mot lösen gå förlorad. Denna regel tillämpas när godtrosförvärv enligt 2 § har skett och egendomen inte har fråntagits dig på så sätt som 3 § kräver.

Kommentar

Då jag inte har så mycket att gå på är det svårt för mig att ge en konkret rekommendation i ditt fall. Jag har försökt ge dig några alternativ som förhoppningsvis är till hjälp! Om du har ytterligare frågor är du varmt välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen. Behöver du mer kvalificerad juridisk rådgivning rekommenderar jag dig att kontakta en av våra jurister på ett kontor nära dig. Det kan du göra här

Jag hoppas att du har fått vägledning i din fråga!

Bästa hälsningar,

Felicia

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.