Hej.
Har en son med många diagnoser, han är 24 år i dec, han har hamnat i psykos och klarar inte att hantera sitt liv, ekonomisk bla. Han är aggressiv och använder droger.
Hur kan man få hjälp att få en förvaltare eller gode man som kan hjälpa honom att hantera sitt liv, det finns en lille bror som bor med honom hos deras mamma, hur kan man få hjälp?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i din situation.
Reglerna om god man och förvaltarskap finns i föräldrabalken (FB).
God man
Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller något liknande behöver hjälp att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person, ska rätten besluta om att personen ska få en god man. Ett sådant beslut får inte meddelas om personen som ska tillförordnas en god man inte samtycker till detta, om inte personens tillstånd gör det mycket svårt att få reda på personens inställning till att få en god man. (11 kap 4 § FB).
När rätten beslutar om att det finns ett behov av en god man, ska de även utse en person till god man.
Förvaltare
Om någon befinner sig i en sådan situation som ovan beskrivits angående god man, och personen är ur stånd att vårda sig eller sin egendom, kan rätten besluta om att anordna förvaltarskap. Detta får dock inte göras om det är tillräckligt att en god man förordnas, eller om det går att hjälpa den enskilde på något annat, mindre ingripande sätt. Detta framgår av 11 kap 7 §.
Ett förvaltaruppdrag ska anpassas till den enskildes behov. Det kan begränsas till att avse en viss egendom eller angelägenhet. Förvaltaren har inom ramen för förvaltarskapet ensam rådighet över den enskildes egendom och företräder denna i alla angelägenheter som omfattas av uppdraget (11 kap 9 §).
Vem som kan bli god man eller förvaltare
Enligt 11 kap 12 § ska den som utses till god man eller förvaltare vara en rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig person. Om den enskilda förslår en viss person som god man eller förvaltare, ska den personen förordnas, om han eller hon är lämplig och vill åta sig uppdraget.
Ansökan
En ansökan får göras av förmyndare, av den som ansökan avser, av dennes make eller sambo eller närmaste släktingar (t.ex. föräldrar och syskon). Även överförmyndaren har rätt att ansöka (en sådan finns i varje kommun och utövar tillsyn över förmyndare, förvaltare och god man).
Om man vill ansöka om god man eller förvaltare kan man antingen ta hjälp av överförmyndaren i kommunen. Denne kan då hjälpa till med ansökan och skicka in de handlingar som behövs. Man kan även ansöka direkt till tingsrätten som den instans som beslutar om god man eller förvaltare. Ansökan ska göras till tingsrätten där personen är folkbokförd. Det kostar inget att ansöka om god man eller förvaltare.
Förutom själva ansökan ska dessa handlingar finnas med i ansökan:
Om personen inte vill ha god man/ förvaltare eller inte förstår vad det innebär så kan det även behövas:
Din situation
Du skriver att din son behöver hjälp pga sitt hälsotillstånd. Som ovan redogjorts för finns det möjlighet för dig att ansöka om god man eller förvaltare åt din son. Jag kan inte göra någon rekommendation om det är mest lämpligt med en god man eller förvaltare i det här fallet. För att få en god man krävs det dock oftast att personen samtycker till detta. Om din son inte vill ha en god man, kan det finnas möjlighet att förordna om en förvaltare istället. En förvaltare ska dock bara anordnas om det inte är tillräckligt med en god man, eller annan mindre åtgärd.
Du kan välja att antingen kontakta överförmyndaren i kommunen och be denne om hjälp att ansöka. Du kan också göra en egen ansökan direkt till tingsrätten. Kom ihåg att bifoga de handlingar som ovan beskrivs.
Om du behöver ytterligare juridisk rådgivning rekommenderar jag att du kontaktar Familjens Jurist som kan hjälpa dig vidare i frågan.
Hoppas att du fick svar på din fråga! Återkom gärna om du har fler frågor.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.