Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Hur klagar man på socialnämndens beslut?

Hej! Det kom in en orosanmälan mot mig till socialen från en st läkare angående min dotters vikt, sen kom en från skolan angående frånvaron. Socialtjänsten gjorde en utredning och fick in journaler från alla aktörer i barnens hälsa. Deras slutsats var att jag på många sätt brister i min föräldraroll och hotar att ta mina barn. De hade bestämt sig direkt vad de tyckte och det spelade ingen roll vad andra ansåg, inte ens vad barnen själva sa, de hade sitt beslut klart direkt och kommer säkert inte ändra sig. Hur kan jag gå vidare med detta? Det är på helt fel grunder och deras slutsats är helt fel, jag vet mina barn mår bra, är trygga lyckliga, de är hela och ena, vi gör mycket ihop och har en riktigt bra familj

Rådgivarens svar

2021-04-04

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Anmälan till socialnämnden

Läkare och lärare är skyldiga att genast anmäla till socialnämnden om de i sin verksamhet får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa, 14 kap. 1 § socialtjänstlagen. Vid åtgärder som rör barn ska barnets bästa särskilt beaktas, 1 kap. 2 § socialtjänstlagen. Regeln anger en skyldighet för socialnämnden och den innebär att socialnämnden måste iaktta ett barnrättsperspektiv i utredningar, beslut, planeringar och uppföljningar enligt lagen som rör barn och ungdomar.

När socialnämnden får in en orosanmälan ska socialnämnden utan dröjsmål inleda en utredning, 11 kap. 1 § socialtjänstlagen. En utredning bör kännetecknas av objektivitet och skyndsamhet och ska vara slutförd inom fyra månader. Men om det finns särskilda skäl får socialnämnden besluta att förlänga utredningen för viss tid, 11 kap. 2 § 2 st. socialtjänstlagen.

Klagomål på socialnämndens handläggning

Om man är missnöjd med socialnämndens handläggning av ett ärende är det bäst att i första hand vända sig till socialnämnden. Om det inte hjälper kan man vända sig till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som utövar tillsyn inom hälso- och sjukvården, socialtjänsten och verksamhet enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS). Det finns också en möjlighet att vända sig till Justitieombudsmannen (JO) som granskar olika statliga och kommunala myndigheter. JO uttalar kritik mot en myndighet om myndigheten inte följer lagstiftningen.

I ditt fall och rekommendation

Du har möjlighet att klaga på socialnämndens beslut om du anser att det är felaktigt. Då kan du bland annat vända dig till IVO. IVO har ingen skyldighet att utreda allt som anmäls utan avgör självständigt om det finns skäl att göra tillsyn. Anmälan till IVO kan antingen göras via e-tjänst eller pappersblankett. Mer information om anmälan finner du på IVO:s hemsida.

Om du behöver mer juridisk vägledning kan du kontakta oss igen eller vända dig till någon av våra jurister på Familjens Jurist.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.