Hur länge får en åklagare ha ett ärende liggandes öppet?
När åklagare och polis utreder ett eventuellt brott så görs det inom ramen för en förundersökning. Regler om förundersökning finns framför allt i 23 kap. rättegångsbalken (RB) och förundersökningskungörelsen (FK). Regler om brott, påföljd och preskription finns i brottsbalken (BrB).
Allmänt om förundersökning
En förundersökning ska inledas när det finns anledning att anta att ett brott har begåtts. Syftena med en förundersökning är att undersöka vem som skäligen kan misstänkas ha begått brottet och att utreda om det finns skäl att åtala den misstänkte, samt att samla in bevis till en eventuell framtida rättegång i domstol.
Hur länge får en förundersökning pågå?
En förundersökning ska bedrivas så skyndsamt som möjligt och när det inte finns anledning att fullfölja förundersökningen ska den läggas ner. Det finns dock ingen tidsbegränsning och en förundersökning kan därför pågå fram till dess att brottet är preskriberat.
I 35 kap. 1 § BrB återfinns de olika preskriptionstiderna. För ett brott på vilket inte svårare påföljd än ett års fängelse kan följa är preskriptionstiden t.ex. två år och för brott på vilket livstids fängelse kan följa är preskriptionstiden tjugofem år.
Om du vill veta när ett brott preskriberas så kan du slå upp det aktuella brottet i BrB (se kap. 3-24) och se vad som är maxstraffet och sedan jämföra med preskriptionstiderna i 35 kap. 1 § BrB. Vissa brott regleras inte i BrB, utan istället i speciallagstiftning, se t.ex. narkotikastrafflagen och trafikbrottslagen.
Avslutande kommentar
Jag hoppas att du känner att du fick svar på din fråga och att du lyckas orientera dig fram i lagarna som jag länkat till! Det är inte alltid helt lätt. Om du har andra funderingar så är du välkommen att kontakta oss på nytt.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.