Familjens hund är lite speciell, han gillar inte att vara utomhus och varken vi eller tidigare ägare har lyckats lära honom att kissa/bajsa utomhus så han har sin egen "toa" inomhus. Jag har läst att hundar kan vara hemma själva under dagen om de rastas var 6:e timme, men det var oklart för mig om det var faktiskt enligt lag eller en rekommendation. Min fråga är då: Hur länge får hunden vara ensam om den rastar sig själv hemma?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer börja med att gå igenom reglerna och lagarna avseende hundhållning för att sedan besvara din fråga.
Jordbruksverket allmänna råd
Som du säger så finns det allmänna råd från Jordbruksverket som säger att hunden ska rastas utomhus var sjätte timme dagtid. Det är en så kallad föreskrift från Jordbruksverket.
Man kan dömas till böter eller fängelse i högst två år om man döms för brott mot djurskyddslagen (10 kap. 1 § Djurskyddslagen). Straffet kan komma ifråga om man har brutit mot vissa av bestämmelserna i lagen, exempelvis att man inte har haft tillräcklig tillsyn över djuret.
Det finns även en bötesbestämmelse i 10 kap. 5 § djurskyddslagen som säger att den som inte följer de föreskrifter som meddelats med stöd av exempelvis 2 kap. 2 § Djurskyddslagen, som säger att djuret ska hållas på ett sätt som främjar deras naturliga beteende, kan dömas till böter. Det är alltså möjligt att få böter om man inte följer Jordbruksverkets allmänna råd och föreskrifter.
Djurförbud
I Djurskyddslagen finns det en regel, 8 kap. 9 § Djurskyddslagen, som säger att brott mot exempelvis föreskrifter, ska innebära att myndigheterna vidtar åtgärder som ska se till att föreskrifterna efterlevs. Det kan vara till exempel att sätta så kallat djurförbud på personen i fråga (9 kap. 1 § Djurskyddslagen) För att få ett sådant förbud krävs dock att det är fråga om allvarlig misskötsel av djuret, eller att någon upprepade gånger har misskött råd och föreskrifter.
Djurplågeri
Den som uppsåtligen eller av grov oaktsamhet, genom misshandel, överansträngning, vanvård eller på annat sätt, utsätter djur för lidande döms för djurplågeri enligt 16 kap. 13 § Brottsbalken.
Som exempel på misshandel kan nämnas slag eller sparkar mot djuret. Vanvård kan utgöras av exempelvis att låta djuren vistas i en sådan miljö att de inte kan äta eller vila, att inte ge djuren tillräckligt med foder eller vatten eller att inte tillkalla veterinär när det behövs. Exempel på överansträngning kan vara att låta en hund springa kopplad efter en bil (men också mindre allvarliga gärningar omfattas). Uppräkningen är dock inte uttömmande, det innebär att det kan finnas andra gärningar som kan vara straffbara.
Jag har inte hittat något fall där bara det faktum att hunden inte går ut varje dag har inneburit djurplågeri. Det är främst i fråga om en kombination med andra omständigheter, exempelvis att det är mycket smutsigt där hunden befinner sig eller att den inte får tillräcklig tillsyn, som brottet kan vara aktuellt.
Bedömningen i ditt fall
Du riskerar framförallt att få böter om hunden inte får komma ut och rastas var sjätte timme på dagtid. Den regeln finns för att främja hundens naturliga miljö. Att hunden väljer att uträtta sina behov inomhus spelar alltså inte så stor roll, det viktiga är att den får komma ut.
Om du upprepade gånger skulle bryta mot råden och föreskrifterna riskerar du att få djurförbud och dömas för djurplågeri. Om hunden skulle vara inomhus en dag hade det dock inte varit tillräckligt för att aktualisera de bestämmelserna. Då är det snarare bötesnivå på grund av att du brutit mot föreskrifterna som Jordbruksverket har meddelat.
Jag rekommenderar att ni helt enkelt går ut med hunden var sjätte timme. Kanske kan ni hitta något som hunden tycker om att göra utomhus? Det kanske går att prata med någon som arbetar med hundar och be dem om tips?
Hoppas du fick svar på din fråga! Du är varmt välkommen att besöka Fråga Juristen igen om du skulle undra över något mer.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.